Piața neagră a țigaretelor, în scădere

Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut semnificativ în ianuarie 2018, cu 2,7 puncte procentuale faţă de noiembrie 2017, până la 15,6% din totalul consumului, potrivit unui studiu de profil, remis, duminică, Agerpres.

Aceasta este cea mai importantă scădere înregistrată din martie 2016, iar ponderea se află uşor sub media anuală a comerţului ilegal din 2017, de 16%.

‘Diminuarea comerţului ilicit la nivel naţional se datorează scăderii în regiunile unde proponderent se comercializează cheap whites, sursă care în ianuarie a înregistrat o scădere semnificativă de 13,6 p.p. până la 50,2%, din totalul pieţei negre. Astfel, cea mai importantă scădere se înregistrează în zona de vest, cu 14,5 p.p., faţă de noiembrie 2017, până la 17,7% şi sud-vest, de 11,6 p.p., până la 14%”, a declarat Marian Marcu, director Novel Research, compania care a realizat studiu.

El a arătat că, în continuare, nord-est rămâne şi în ianuarie regiunea cea mai afectată de comerţul ilegal cu ţigarete, cu o pondere de 37,6% şi evoluţie relativ constantă şi prin prisma faptului că Moldova, ca sursă de provenienţă a comerţului ilicit a înregistrat o creştere semnificativă de 15,4 p.p. în plus faţă de noiembrie, până la 32,3%. Celelalte surse de provenienţă au rămas în ianuarie cu ponderi relativ constante.

La rândul său, Ileana Dumitru, director în cadrul British American Tobaco, a susţinut că peste patru miliarde de ţigarete au fost vândute anul trecut pe piaţa neagră din România.

„Încasările anuale de aproape trei miliarde de lei ale contrabandiştilor vor începe să scadă doar atunci când vor fi îndeplinite două criterii fundamentale: predictibilitatea fiscală pentru jucătorii oneşti, care contribuie substanţial la bugetul statului, şi transformarea luptei cu reţelele de contrabandă într-o prioritate naţională”, a spus ea.

Nicolae Pietrăreanu, vicepreşedinte ANAF, a arătat că instituţia pe care o reprezintă a organizat pe parcursul anului 2017 ‘Operaţiunea SCUT’ pentru combaterea traficului ilicit cu ţigarete şi produse din tutun la frontierele UE. În cadrul acestor operaţiuni, au fost intensificate controalele la frontiera României, controalele în trafic, pieţe, târguri şi oboare, iar aceste acţiuni vor continua şi pe parcursul anului 2018.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.