Insuficiența cardiacă afectează tot mai mulți români
Preşedintele Societăţii Române de Cardiologie, Dragoş Vinereanu, a declarat marţi, la o dezbatere de specialitate, că aproximativ 45.000 de persoane sunt diagnosticate în fiecare an cu insuficienţă cardiacă.
Potrivit medicului, mortalitatea în România din cauza problemelor cardiovasculare este de 60%.
„În România decesele cardiovasculare răspund de 60% din mortalitate. Dacă este să comparăm cu cancerul, în România mortalitatea prin boli cardiovasculare este de trei ori mai mare decât cea provocată de cancer. (…) Mortalitatea prin boli cardiovasculare este în mod evident principala cauză a acestei speranţe de viaţă reduse, care, în fapt, este cu circa zece ani mai redusă decât în majoritatea ţărilor din UE. Doar Bulgaria mai este la acelaşi nivel cu noi. (…) Peste 560.000 de pacienţi, adică circa 4,7% din populaţia de peste 35 de ani, are diagnosticul de insuficienţă cardiacă. În plus, sunt mulţi alţi pacienţi care nu sunt depistaţi încă. Ei au boala, dar nu sunt depistaţi. Circa 45.000 de persoane sunt diagnosticate în fiecare an cu insuficienţă cardiacă. Cinci cazuri noi pe oră”, a precizat Vinereanu.
El a adăugat că 344.000 de pacienţi au fost internaţi în 2017 cu diagnosticul principal sau secundar de insuficienţă cardiacă.
„Avem un deces pe oră. În spital un om moare în fiecare oră din cauza insuficienţei cardiace. Circa 15% din pacienţii cu insuficienţă cardiacă sunt respitalizaţi în primele 30 de zile după externare. O treime din pacienţii cu insuficienţă cardiacă mor sau sunt respitalizaţi în primul an după externare”, a susţinut Vinereanu.
Expertul în politici de sănătate Adrian Pană a explicat că insuficienţa cardiacă reprezintă una dintre principalele probleme de sănătate publică din România, atât prin numărul mare al persoanelor afectate anual, cât şi prin impactul devastator în speranţa de viaţă şi scăderea calităţii vieţii pentru aceşti pacienţi.
Potrivit acestuia, după vârsta de 50 de ani, numărul de cazuri noi de insuficienţă cardiacă creşte exponenţial până la vârsta de 85 ani.