Pacienții cronici, afectați de lipsa medicamentelor

Lipsa medicamentelor şi, în special, a celor noi, care nu sunt disponibile în România, reprezintă principala problemă a pacienţilor cronici în relaţia cu sistemul de sănătate, relevă un studiu lansat joi de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC).

Potrivit studiului intitulat „Raportul privind accesul pacienţilor cu boli cronice la sistemul de sănătate din România”, realizat şi prezentat de conf. dr. Florentina Furtunescu (Institutul Naţional de Sănătate Publică), 43% dintre respondenţi au invocat lipsa medicamentelor, 20% timpul pierdut din cauza aglomeraţiei şi a nerespectării programărilor, 19% atitudinea personalului medical care nu îi ajută să se simtă bine veniţi.

46% dintre subiecţii studiului sunt nemulţumiţi de lipsa medicamentelor noi din România, alţi 9% exprimându-şi insatisfacţia pentru faptul că tratamentele sunt disponibile, dar nu sunt compensate şi nu şi le permit.

Pe de altă parte, 43% dintre cei chestionaţi susţin că au ajuns la diagnosticul de certitudine într-o perioadă de şase luni sau mai lungă, 30% că nu au avut acces la un medic specialist care să îi trateze pentru boala de care suferă în oraşul de domiciliu, iar 57% au afirmat că au efectuat plăţi directe pentru analizele de pe perioada tratamentului, în timp ce 42% au spus că au beneficiat de investigaţii gratuite în această perioadă.

Studiul relevă că 69% dintre respondenţi au fost internaţi în ultimul an, iar 38% au susţinut că nu au existat toate medicamentele necesare în spital.

80% dintre subiecţii cercetării au avut nevoie de intervenţii chirurgicale, dintre aceştia jumătate operându-se într-un oraş mai mare din cauza lipsei specialiştilor în patologia respectivă, absenţei echipamentelor şi lipsei de încredere ori comunicare cu medicii din zona de domiciliu sau a dorinţei de a ajunge într-un spital mai performant.

Studiul a fost realizat on-line, cu sprijinul Ambasadei Franţei, în perioada 1 decembrie 2017 – 15 martie 2018, pe un eşantion de 258 de pacienţi, preponderent femei – 78%, cu vârsta variind între 18 şi 68 de ani.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.