Centrele de Excelență ARES: Soluție inedită, în premieră națională, pentru salvarea unui băiețel de 12 ani!

Medicii de la Centrele de Excelență ARES au găsit, în premieră națională, o soluție pentru un copil de 12 ani care suferea de o malformație cardiacă congenitală. Remus Grigorescu a fost diagnosticat la naștere cu o anomalie complexă: ventricul stâng cu dublă cale de intrare, defect septal atrial nerestrictiv, defect septal ventricular nerestrictiv, vase mari transpuse, atrezie de valvă pulmonară. În copilărie a fost operat de trei ori: prima dată pe când era doar un bebeluș, apoi la un an și la cinci ani. Pentru că s-a născut cu un singur ventricul funcțional, chirurgii au apelat la procedura Fontan, care implică ”devierea” sângelui care în mod normal ar circula prin ventriculul drept, din vena cavă spre artera pulmonară, printr-un conduct extracardiac. În mod obișnuit, în acest conduct se face o fenestrare – un mic orificiu care funcționează ca o supapă atunci când sângele exercită o presiune prea mare în plămâni. Cu timpul însă, acest orificiu trebuie astupat.

Deși împlinise deja 12 ani, Remus avea în continuare această fenestrare iar starea lui se înrăutățea: avea buzele și zona din jurul nasului vineții (cianoză), nu putea respira, era dependent de oxigen și obosea foarte ușor. Din cauză că nu mai putea face efort, a fost nevoit să renunțe la marea lui pasiune, dansul.

La nivel mondial, în astfel de situații, tratamentul standard este închiderea orificiului prin intermediul cardiologiei intervenționale, cu un dispozitiv de tip cocoon. Însă în cazul lui Remus poziția și diametrul orificiului făceau intervenția imposibilă. Atunci, echipa formată din profesorul grec Basil Thanopoulos, dr. Dan Deleanu și dr. Silvia Iancovici a găsit o soluție diferită, folosită pentru prima dată la noi în țară pentru un astfel de caz. În urma unor calcule și a unei analize amănunțite, echipa medicală de la Centrele ARES a reușit închiderea acelui orificiu cu ajutorul unui dispozitiv ADO II, folosit în mod uzual pentru tratamentul unei alte malformații congenitale – canal arterial persistent.

Ceea ce am imaginat în echipă, împreună cu profesorul Thanopoulus și doctor Silvia Iancovici a fost ”o improvizație” foarte bine calculată: ce tip de dispozitiv este cel mai bun pentru această anomalie? Am reușit din a doua tentativă de închidere pentru că nu este niciodată ușor să găsești soluția optimă din prima încercare. Această procedură reprezintă pentru noi o satisfacție deosebită pentru faptul că am găsit soluția optimă pentru un caz mai special” a declarat dr. Dan Deleanu, coordonatorul Secției de Cardiologie Intervențională de la Centrele de Excelență Ares.

Intervenția minim invazivă (fără deschiderea pieptului) a durat aproximativ o oră, iar Remus a rămas în spital numai 24 de ore. După intervenție, nivelul oxigenului din sânge a revenit la normal, iar el se recuperează și se poate bucura de acum de copilărie. Procedura a fost efectuată cu susținerea financiară a Fundației Mereu Aproape în cadrul campaniei medicale ”Vreau Să Ajut”.

Centrele de Excelență ARES au fost fondate în 2011, cu misiunea de a aduce în România standarde de excelență în cardiologie intervențională și de a oferi servicii complementare celor asigurate de spitalele de stat. De-a lungul timpului, la Centrele de Excelență ARES au fost efectuate mii de intervenții, dintre care nouă în premieră națională absolută și una în premieră europeană. Peste 10.000 de pacienți au fost tratați cu succes la Centrele de Excelență ARES.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.