Cel mai bun spital mobil din lume, instalat la Bucuresti, in cadrul exercitiului Seism 2018
Duminică, o delegație alcătuită din ofițeri și soldați ai corpului medical al Forțelor Armate israeliene (IDF) a aterizat în România pentru a participa la exercițiul internațional care se desfășoară în cooperare cu Uniunea Europeană.
Delegația este compusă din 160 de membri ai personalului medical și logistic activi și din rezervă, care vor simula înființarea unui spital de campanie în urma unui cutremur, precum și participarea la alte operațiuni la sol și aeriene.
Exercițiul din România este desfășurat la cea mai mare distanță la care Corpul Medical IDF a luat parte și, se întâmplă, de asemenea, să fie și cel mai mare exercițiu la scară europeană.
Unitatea de chirurgie-spitalizare
Această unitate, care a fost în misiuni de ajutor în țări lovite de dezastre precum Nepal și Haiti, a fost recunoscută de Organizația Mondială a Sănătății drept primul spital mobil de Nivel 3 din lume – cel mai înalt nivel existent-, ceea ce permite efectuarea a numeroase tipuri de intervenții chirurgicale în incinta sa. În timpul exercițiului, unitatea se va instala pe un teritoriu vast și va crea o sală de urgență, o unitate de terapie intensivă, un departament de spitalizare, un departament de imagistică și un laborator care vor fi sincronizate de un centru de comandă ce va funcționa în permanență.
Delegația a plecat sâmbătă seara din Israel de pe Aeroportul Internațional Ben Gurion și a aterizat la București în această dimineață. Șeful delegației este directorul departamentului medical operațional, Colonelul Dr. Hagay Frenkel. Ofițerul de comandă al Unității Chirurgie – Spitalizare este Colonelul Dr. (în rezervă) Ofer Merin.
Șeful delegației, Col. Dr. Hagay Frenkel:
„Acesta este cel mai mare exercițiu operațional la care a participat până acum corpul medical israelian și contribuie la consolidarea cooperării dintre IDF și Uniunea Europeană. Luăm parte la ”Seism 2018” pentru a îmbunătăți activitatea corpului medical în demersul său de a salva viețile oamenilor”.
Componența delegației:
36 medici, 21 asistenți medicali, 2 farmaciști, 7 paramedici militari, un psiholog, un medic veterinar, un fizioterapeut, 5 tehnicieni specializați pe raze x, 4 specialiști de laborator, 4 biologi, 13 infirmieri, un clovn medical (destinat îngrijirii copiilor care ajung la spital), un rabin militar și 7 bucătari.
În cadrul delegației există și 90 de militari rezerviști. Restul membrilor personalului sunt militari de carieră sau care efectuează în prezent stagiul militar obligatoriu. În timpul exercițiului de evacuare aeriană, vor participa alți 10 medici, 10 tehnicieni medicali precum și Unitatea de Salvare și Evacuare Aeriană (Unitatea 669) și o echipă de zbor.
Spitalul de campanie mobil va fi echipat cu tehnică de ultimă generație, cea mai performantă la ora actuală. Echipamentul include 50 de paturi (paturi de spitalizare, de urgență și de operație), zeci de tipuri de medicamente necesare în astfel de situații, 200 de eprubete, 8 măști de oxigen, o masă de operație, un dispozitiv pentru anestezie, două aparate ecograf, un vehicul cu purificator de apă și un dispozitiv de producere a oxigenului . Toate cele de mai sus vor fi amplasate în cele 10 corturi dotate cu aer condiționat.
Tabăra israeliană va fi plasată alături de taberele din România, Marea Britanie, Germania, Elveția, Italia, Norvegia, reprezentanții Uniunii Europene, iar delegațiile vor fi găzduite în 120 de corturi.
Electricitatea va fi furnizată de două generatoare performante, de mari dimensiuni.
VIDEO: https://videoidf.azureedge.net/eb5e18db-b535-4770-adf6-479e713a4621