Răspunsuri cheie pentru românii din diaspora! Maria Grapini face lumină în subiectul ONG-urilor acestora!
Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a transmis recent o întrebare scrisă Comisiei Europene, pe tema accesabilității fondurilor de către asociațiile neguvernamentale, ținta directă fiind românii din diaspora care i-au cerut sprijin și lămuriri în acest sens. Umanista le-a obținut, acum, un răspuns oficial și clarificări importante.
“Integrarea pe piața muncii, integrarea culturală și alfabetizarea sunt câteva dintre problemele majore cu care se confruntă cetățenii care trăiesc într-o țară diferită de cea de origine. Mai mulți cetățeni au înființat asociații neguvernamentale în alte state decât cele de origine, care au ca obiect de activitate cultura, educația, incluziunea socială și integrarea pe piața muncii a acestora. Pot aceste asociații să acceseze fonduri din statul în care își au sediul? Care este procedura pe care Comisia o prevede pentru această situație?”, a scris Maria Grapini Comisiei Europene.
CE i-a transmis umanistei că organizațiile neguvernamentale și organizațiile societății civile (ONG-urile) sunt eligibile pentru finanțare din partea UE dacă domeniile lor de activitate sunt legate de politicile UE și dacă respectă normele de eligibilitate pentru fiecare program al UE, după caz.
“Pentru fiecare program al UE sunt stabilite norme specifice care reglementează accesul și participarea organizațiilor la acesta. Naționalitatea persoanelor care administrează sau sunt angajate de aceste organizații nu este relevantă. ONG-urile trebuie să aibă o anumită formă de existență oficială sau instituțională (de exemplu, un statut sau un alt document oficial care să le stabilească misiunea, obiectivele și domeniul de acțiune). La nivel operațional, criteriile specifice pe baza cărora o organizație este considerată eligibilă pentru finanțare din partea UE sunt detaliate în fiecare cerere de propuneri. Nu se acordă granturi organizațiilor condamnate pentru fraudă, spălare de bani, finanțarea terorismului etc”, îi scrie Comisia Mariei Grapini.
Mai mult, CE o informează pe umanistă și în privința programelor financiare existente, la care pot aplica și ong-urile românilor, cu succes.
“ONG-urile active în domeniul incluziunii sociale, al egalității de gen și al egalității de șanse pot beneficia de diferite programe ale UE, cum ar fi Fondul social european (FSE), Programul pentru ocuparea forței de muncă și inovare socială, Erasmus+, Europa pentru cetățeni, Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane, Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) și altele”, se mai arată în răspunsul transmis Mariei Grapini și așteptat de numeroși români din străinătate.