„Ziua Culturii Naționale”, la Casa Artelor “Dinu Lipatti”

Primăria Municipiului București prin Casa Artelor „Dinu Lipatti” vă invită marți, 15 ianuarie 2019, de la orele 19.00, la evenimentul extraordinar ce va marca deschiderea noii stagiuni – ZIUA CULTURII NAȚIONALE LA CASA ARTELOR “DINU LIPATTI”, o seară făurită din muzică și versuri alese, dedicată poetului-nepereche Mihai Eminescu.

Evenimentul va debuta la ora 19.00, prin vizionarea expozitiei în aer liber “Mihai Eminescu, clipa de geniu a culturii românești”, o poveste în imagini și text despre poetul care a strâns în vârful peniței sale, întreaga spiritualitate românească.

De la aceeași oră, în Salonul de muzică al Casei Artelor “Dinu Lipatti”, istoricul și criticul literar Alex. Ștefănescu va susține conferința “Eminescu și noi”, în care alege să demonstreze că se poate vorbi despre Eminescu în cuvinte simple și idei proaspete.

“Numai un scriitor de geniu poate crea un personaj care să ajungă mai cunoscut decât el. Așa cum Hamlet egalează celebritatea lui Shakespeare, iar Don Quijote pe cea a lui Cervantes, și Eminescu este concurat ca notorietate de unul dintre personajele sale, Luceafărul. Este un noroc pentru noi că avem drept limbă maternă chiar limba în care a scris marele poet. Străinii învață limba română numai ca să-l poată citi pe Eminescu. Noi nu trebuie decât să-i deschidem cărțile”, spune Alex Ștefănescu.

Seara va continua, de la ora 20.00, cu recitalul extraordinar de muzică și poezie “Al nostru, EMINESCU”, susținut de actorii Mihaela Rădescu și Vlad Rădescu, alături de pianista Mădălina Florescu și violonistul Cristian Balaș.

În program, creaţii muzicale româneşti semnate de George Enescu, Ciprian Porumbescu și Mircea Chiriac vor fi punctate de versurile poeziilor “O, rămâi”, “Ea-şi urma cărarea-n codru”, “Și dacă…”, “Scrisoarea a II-a”, “Floare Albastră”, “Glossă”, precum și de fragmente din Titu Maiorescu, Geo Bogza, Ioan Slavici, Zoe Dumitrescu Buşulenga, Ion Creangă, I.L. Caragiale și din corespondenţa dintre Veronica Micle şi Mihai Eminescu.

 Conceptul evenimentului aparține regizoarei Alice Barb, directorul fondator al Casei Artelor “Dinu Lipatti”.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Informații despre Casa Artelor “Dinu Lipatti”: https://www.facebook.com/casadinulipatti/

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.