Țara Făgărașului se lansează ca destinație turistică

Țara Făgărașului este una dintre principalele regiuni turistice, istorice și etnografice ale României. Este împărțită între județele Brașov și Sibiu, deși are propria identitate. Recent, mai multe organizații și asociații, alături de autoritățile locale și de investitori locali, s-au decis să promoveze mult mai eficient această regiune precum și să impulsioneze dezvoltarea infrastructurii, pentru a nu mai fi ”Cenușăreasa” turistică dintre Brașov și Sibiu, înconjurată de zonele turistice de mare succes Valea Prahovei, Bran-Moieciu și Mărginimea Sibiului.

În acest sens, a fost lansat proiectul ”Inițializarea traseelor turistice pe teritoriul GAL (Grup de Acțiune Locală) Răsăritul Țării Făgărașului, constituirea de trasee tematice, auto, pedestre, ecvestre și cicloturism, informarea turiștilor și promovarea potențialului turistic al zonei în comunele: Mândra, Hârseni, Șercaia, Părău, Comăna, Șinca Nouă, Holbav”.

Au fost încheiate, astfel, acorduri de asociere cu unitățile administrativ-teritoriale din arealul vizat, pentru amplasarea de panouri de informare mobile pe domeniul public, amplasarea informațiilor turistice în cadrul panourilor special amenajate în cadrul primăriilor (la avizierele acestora), amplasarea informațiilor turistice prin panouri, hărți și materiale tipărite, în cadrul centrului de informare turistică al comunelor și promovarea prin aplicație mobilă și site web a traseelor turistice auto, pedestre, ecvestre și cicloturism identificate.

Proiectul de inițializare a traseelor este derulat de Asociația PROCULT Mărgineni, fiind finanțat de GAL Răsăritul Țării Făgărașului și AFIR – Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – în parteneriat cu cele 7 comune.

„Acest proiect este, practic, un pionierat în zonă, ideea putând fi extinsă pe termen lung la întreaga arie a Țării Făgărașului. Inițiativa pornește de la convingerea că Țara Făgărașului are un potențial turistic enorm, potențial care, economic, încă nu este suficient pus în valoare”, a precizat Alexandru Szasz, președintele Asociației PROCULT Mărgineni.

Proiectul cuprinde, printre altele:

– Amplasarea de panouri mobile de informare pe domeniul public.

– Promovarea prin aplicație mobilă și site web a traseelor turistice auto, pedestre, ecvestre și de cicloturism.

– Identificarea de trasee turistice pe teritoriul GAL Răsăritul Țării Făgărașului și monitorizarea acestora prin intermediul unei aplicații mobile Android/IOS.

– Identificarea obiectivelor turistice și informatizarea acestora prin intermediul codurilor QR cu link direct pe poziția de corespondență de pe site-ul proiectului. Accesarea codurilor QR va furniza instantaneu atât informații de orientare geografică, locație, trasee, obiective turistice din zona respectivă, cât și informații generale, date istorice, natură și arii protejate.

– Realizarea unei aplicații pentru smartphone (IOS și Android) care va fi activă după descărcare chiar și fără conexiune la internet.

– Realizarea unui site interactiv interconectat cu aplicația mobilă, cu scop informal-educațional, și de promovare a zonei.

– Promovarea traseelor turistice și a obiectivelor turistice existente în GAL Răsăritul Țării Făgărașului prin intermediul materialelor de promovare editate în cadrul proiectului.

Întregul proiect de promovare se desfășoară cu îndemnul „Țara Făgărașului – În inima României, în inima ta!”

Unul dintre cele mai importante evenimente din regiune în reprezintă Festivalul Narciselor, organizat în vecinătatea vestitei Poiene a Narciselor – care cuprinde un areal de 400 de hectare – și ajuns la a XIX-ediție. La ediția din acest an, de pe 12 mai, au fost invitați mai mulți reprezentanți ai mass-media și ai agențiilor de turism.

Țara Făgărașului este una dintre regiunile românești, alături de Delta Dunării, care poate fi încadrată în ITI (Investițiile Teritoriale Integrate). În acest sens autoritățile locale din zonă s-au constituit intr-o asociație regională și fac demersurile necesare, pentru a fi încadrată ca Regiune ITI. Investițiile Teritoriale Integrate (ITI) reprezintă un instrument financiar nou pentru perioada de programare 2014-2020, introdus de către Comisia Europeană (CE) pentru a stimula dezvoltarea teritorială integrată.

Alexandra Mihaela Lăzărescu, președintele GAL Răsăritul Țarii Făgărașului, subliniază că ,,pentru dezvoltarea turistică a acestei regiuni se simte nevoia implicării tuturor actorilor locali în favoarea schimbării de mentalitate și a simplificării unor acte normative, precum și a implementării turismului sustenabil. Dacă ținem cont de unul dintre pricipiile LEADER, respectiv abordare „de jos în sus”, putem identifica mai precis „din teren”obstacolele care împiedică dezvoltarea sustenabilă pe care ne-o dorim cu toții”.

”Țara Făgărașului poate deveni una dintre cele mai cunoscute și căutate regiuni turistice ale României. Are un potențial turistic enorm, iar capacitatea de cazare este dezvoltată, cel puțin la nivelul turismului rural. Regiunea are, în schimb, nevoie de o promovare puternică și unitară, de un brand precum și de îmbunătățirea infrastructurii rutiere și de creșterea capacității de cazare. De asemenea, sunt binevenite cât mai multe evenimente, așa cum este Festivalul Narciselor. Evenimentele pot avea tematică tradițională, folclorică dar și cavalerească. Țara Făgărașului nu trebuie să fie cu nimic mai prejos decât regiunile de turism rural Bran-Moieciu și Mărginimea Sibiului. De asemenea, Cetatea Făgărașului – unde a domnit și Vlad Dracul, tatăl lui Vlad Țepeș – se poate bucura de o notorietate similară Castelului Bran”, declară Traian Bădulescu, consultant în turism.

Cetatea Făgărașului, recent restaurată, aflată în centrul municipiului Făgăraș, a fost declarată, de către Huffington Post, drept al doilea castel din lume care merită vizitat, după castelul bavarez Neuschwanstein. Alte cetăți și castele din top sunt situate în țări precum Marea Britanie, Irlanda, Canada, SUA, Franța și Germania.

Alte obiective turistice importante ale Țării Făgărașului sunt Poiana Narciselor (Vad – Șercaia), cunoscută și sub numele de Dumbrava Vadului, Rezervația Naturală Holbav, Lacul Bâlea, Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, Herghelia de la Sâmbăta de Jos, Biserica Evanghelică Luterană din Hălmeag, Muzeul Sătesc Matei Mânea din Copăcel, piramidele de la Șona, Templul Ursitelor – Mănăstirea Rupestră de la Șinca Veche sau Muzeul de Pânze și Povești din Mândra.

Printre atracţiile zonei se numără şi un altfel de turism cinegetic, bazat pe „bear watching” – urmărirea controlată a urşilor şi a altor animale sălbatice, precum şi un altfel de turism montan, pe trasee cu grade de dificultate diferite. De asemenea, pe traseele montane, cu diferite grade de dificultate, se poate merge şi cu bicicleta, iar unul dintre proiectele finanţate, prin GAL RTF, din fonduri europene, a pus bazele unui centru de închirieri pentru doritori.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.