Explicaţiile psihologului Laura Maria Cojocaru: Cum putem fi spirituali și darnici într-o lume materială?

În aparență, aspectele contradictorii ale existenței noastre – materialismul și spiritualitatea – reprezintă unele dintre cele mai mari provocări pentru găsirea unui echilibru.  
În opinia cunoscutului psiholog Laura Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI), partea critică a minții noastre, menită de fapt să ne anunțe cum să ne pregătim pentru depășirea anumitor obstacole, consideră că aceste două aspecte se exclud unul pe celălalt; însă, o viață echilibrată presupune găsirea unei zone de mijoc între “vreau să ajut” și “trăiesc într-o lume materială care-mi cere bani, deci am nevoie să cer și eu în echilibru cu calitatea a ceea ce ofer”.
“În zilele noastre este „la modă” să fii spiritual. Ce înseamnă de fapt spiritualitatea este “căutarea acului în carul cu fân”, deoarece este atât de vastă și de diferită percepția ei de la o persoană la altă, încât ar presupune o investiție mare de timp și răbdare în a atinge toate aspectele posibile, investiție din care cel mai probabil ar putea rezulta o carte”, consideră specialistul.
Dăruirea include sau exclude partea financiară? 3 situații reale explicate de psihologul Laura Maria Cojocaru
Observând primul impuls al majorității persoanelor, răspunsul ar fi că dăruirea exclude partea fianciara. Dacă ești darnic, ești cumva o persoană spirituală și invers, deci ar trebui să oferi totul pe gratis. Astfel, dacă cineva are nevoie de ajutorul tău ocazional și acest ajutor nu necesită din partea ta foarte mare investiție de timp, energie, informație, expertiză ș.a., este oarecum natural să oferi gratuit. Până aici pare logic, însă sunt cel puțin 3 situații în care aceste aspecte ale cererii și dăruirii pot comporta nuanțe foarte interesante:
1. dacă cineva îți solicită constant timpul, energia, informația, expertiza ș.a., acest lucru se numește muncă și, în acest caz persoană îți solicită de fapt o parte din viața ta (timp și energie), o parte din informația pe care o deții, pe care cu siguranță și tu ai plătit-o la rândul tău și o parte din expertiza pe care o ai, pe care ai obținut-o în ani de învățat, exersat și aplicat lucrul respectiv.
2. dacă ceea ce oferi presupune o investiție în materiale, spațiu, aparatură, personal implicat, informație accesată, toate acestea costă și, cu toată spiritualitatea de care ești capabil, nu poți face să curgă bani la robinetul din bucătărie, de exemplu.
3. atunci când cerem ceva sau chiar când primim pur și simplu, instinctiv și firesc, ne dorim ceva de calitate. Calitatea înseamnă din nou investiție de timp, energie, bani, deoarece nu ne naștem cu calitatea în buzunar.
“A deveni spiritual într-o lume materială înseamnă a te adapta și a te plia pe acestă lume sau a te retrage în pustiu și a dărui ce se poate dărui în acest context. Poate că ar fi suficient pentru unele persoane, poate insuficient pentru altele, însă fiecare alegere pe care o facem (fie că daruitor, fie că primitor) definește ce și cum trăim în continuare și este important să învățăm să fim mulțumiți cu asta. Această este de fapt adevărată provocare!”, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI).
Laura-Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI) și președinte și fondator al Asociației ”Generația Iubire” este Psihoterapeut şi Trainer în Programare Neuro-Lingvistică. A studiat natura minţii umane, urmând 9 formări profesionale cu abordări diferite – psihoterapie integrativă, hipnoză clinică, relaxare și psihoterapie ericksoniană, psihoterapie de cuplu și familie, psihologie clinică, neuro-programare lingvistică, terapii florale Bach, consultant Panorama Socială, instructor internațional yoga. De peste 10 ani ghidează oamenii atât în ședințe individuale cât și de grup și organizează cursuri şi traininguri în România, cu scopul de a-i face pe oameni să-și acceseze și utilizeze la potențial maxim resursele interioare.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.