USR ia în calcul „intrarea la guvernare în orice moment”

Preşedintele USR, Dan Barna, consideră că partidul pe care îl conduce deţine resursele necesare pentru a intra la guvernare şi că un acord politic în Parlament nu este ”o fată Morgana”.

„Nu, nu m-am răzgândit. USR poate intra la guvernare DOAR dacă există o majoritate parlamentară care să facă posibile reformele de care România are nevoie. Nu avem cum să credem că am putea face reforme alături de oamenii care au fost lângă Liviu Dragnea şi PSD în cei trei ani care aproape ne-au scos din Europa.

Avem nevoie de un acord politic al tuturor partidelor parlamentare și al președintelui Iohannis pentru organizarea de alegeri anticipate care să dea naștere unei astfel de majorități, pentru că în actuala configurație parlamentară ea nu există.

Vom susţine moţiunea de cenzură şi vom participa la discuţii pentru a găsi cea mai bună soluţie a unei guvernări să asigure perioada aceasta de interimat care să ne ducă la alegeri anticipate. Dar în contextul actual, USR nu va participa cu miniștri într-un guvern de tranziție.

Suntem pregătiți să oferim susținere condiționată în Parlament. Asta a fost poziția USR de la începutul acestei crize politice și aceasta este poziția pe care am declarat-o astăzi de la Tulcea”, a precizat liderul USR, Dan Barna.

„Putem intra la guvernare în orice moment. Avem resurse, avem program, avem oameni competenţi, dar este nevoie de o majoritate parlamentară care să facă posibilă reformele de care are nevoie România. Nu mai putem prosti la nesfârşit electoratul că trebuie făcute reforme, dar de fapt să nu le facă nimeni altcineva. Considerăm că aceste reforme pot fi făcute cu o majoritate parlamentară”, a declarat Barna joi, la Tulcea.

În opinia lui, un acord politic în Parlament fără PSD nu este „o fată Morgana”.

„Vom susţine moţiunea de cenzură şi vom participa la discuţii pentru a găsi cea mai bună soluţie a unei guvernări care să asigure perioada aceasta de interimat care să ne ducă la alegeri anticipate. Nu este reală şi nu poate funcţiona ideea că s-ar putea face reforme alături de oamenii care au fost lângă Liviu Dragnea şi PSD în cei trei ani care aproape că ne-au scos din Europa. Şi atunci va fi o perioadă de tranziţie, un guvern, vom vedea în ce formulă, prin care să mergem spre alegeri anticipate. După aceste alegeri, să putem să ne ne asumăm o guvernare completă, consistentă, prin care chiar să facem aceste reforme de care România are o fundamentală nevoie”, a mai spus liderul USR, citat de Agerpres.

Referindu-se la măsurile pe care le propune pentru atragerea în ţară a românilor care lucrează în străinătate, el a amintit demararea proiectelor mari de infrastructură, care vor genera locuri de muncă şi dezvoltarea zonelor conexe, precum şi reducerea impozitării pe muncă.

„Reducerea impozitării pe muncă va crea posibilitatea ca tinerii să aibă şansa unor venituri mai mari în primii 4-5 ani de muncă şi atunci nu vor mai fi tentaţi să plece în străinătate, putând obţine şi aici venituri mai bune. Iar a treia măsură este susţinerea antreprenorilor români. Ei trebuie respectaţi. În momentul de faţă, ei se simt doar fugăriţi şi jumuliţi de un stat care nu doreşte decât să le ia marginea, pentru a-şi acoperi cheltuielile profund debalansate”, a menţionat Dan Barna.

În timpul discuţiilor cu reprezentaţii presei, liderul USR a amintit că până în prezent a strâns 60.000 de semnături pentru candidatura la alegerile prezidenţiale şi a făcut un apel la electorat pentru a susţine o schimbare în România.

„Am văzut azi cifrele Institutului Naţional de Statistică. Încă un oraş de mărimea Galaţiului sau Braşovului a plecat din ţară în ultimul an. Românii continuă să plece din ţară şi este o rană foarte dureroasă. 50% din tinerii de liceu îşi văd viitorul în afara României. E cea mai dureroasă statistică care ne arată că în 10-15 ani România va deveni o ţară slabă şi săracă, dacă nu schimbăm ceva. Această schimbare este necesar să se întâmple astăzi, nu peste 5 sau 10 ani, pentru că am fost prin toate judeţele Moldovei, în Bucovina, în Constanţa şi astăzi sunt în Tulcea şi peste tot am vorbit cu români care erau într-o scurtă vacanţă şi toţi îmi spuneau că s-ar întoarce dacă în România ar vedea puţină încredere şi ar avea sentimentul că lucrurile încep să meargă spre bine. Acesta este obiectivul pe care-l avem în vedere”, a menţionat Barna.

Liderul USR aminteşte că peste 5 milioane de români au plecat în ultimii 30 de ani.

„Este cea mai dureroasă cifră din istoria noastră recentă. Este eşecul tuturor celor care ne-au condus după Revoluţie. Trebuie să reclădim România. Nu mai e timp. Trebuie să o facem acum, nu peste alţi 5 ani, când încă un milion vor fi plecat din România. Românii s-ar întoarce acasă dacă ar şti că pot fi fericiţi şi respectaţi. Când îţi pleacă an de an peste 200.000 de cetăţeni, eu cred că vechea clasă politică a eşuat şi e timpul pentru o schimbare de direcţie, acum! Candidez la Preşedinţie pentru că vreau să construim o ţară din care românii să nu mai fie nevoiţi să plece”, încheie Dan Barna.

Populaţia rezidentă în România a scăzut în 2018 cu 125.500 de persoane, ritm crescut faţă de cel din anul precedent, din cauza declinului demografic şi a emigraţiei, arată datele publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS). La 1 ianuarie 2019, România avea 19,4 milioane de locuitori.

Liderul USR s-a întâlnit joi dimineaţa cu electoratul tulcean, atât în pieţele din municipiul Tulcea, cât şi pe faleza oraşului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.