Proiectul cultural PLUG IN a ajuns la jumătatea itinerariului bănățean

Proiectul cultural PLUG IN, susținut de Asociația Ecologică și Culturală Sepale, a ajuns la jumătatea itinerariului pe care și l-a propus: turul Banatului în trei luni, prin șase localități – centre de comună și orașe limitrofe, unde sunt aglutinate cele mai importante comunități etnice din regiune. Echipa PLUG IN, formată din artiști care provin din diferite medii culturale,  organizează o serie de spectacole/instalații realizate într-o manieră transdisciplinară, dar și a unor expoziții de artă contemporană, a căror scop este revitalizarea valorilor universal-arhaice într-o manieră contemporană, cu ajutorul tehnicilor new media, care înlesnesc publicului din mediul rural o experiență artistică nouă, de care, din cauza condițiilor socio-culturale sunt privați.

Astfel, proiectul PLUG IN s-a desfășurat deja în trei dintre locațiile stabilite: în 14 august am poposit în satul Măguri, unde am vizitat una dintre cele mai faimoase comunități de romi lăutari din România, a căror istorie începe în perioada interbelică, astăzi fiind printre cei mai cunoscuți muzicieni din România; apoi, în 7 septembrie, am vizitat Recașul, unul dintre cele mai diverse orașe din punct de vedere etnic, cu o populație amestecată, care cuprinde români, maghiari, sârbi, șvabi, croați și romi. Următoarea locație a fost Comloșu Mic, localitate aflată în apropierea graniței cu Serbia, care poartă o puternică moștenire germană.

Programul evenimentelor, care s-a desfășurat în școli și la cămintele culturale, a constat în expoziții de arta contemporană, cu participarea artiștilor: Andreea Medar, Cătălin Petrișor și Silvia Moldovan, proiecția unui documentar video realizat de Mihai Pinti, workshopuri de muzică electronică pentru copii și un show de lasere și muzică electronic, pus la cale de compozitorul Alex Halka. Evenimentul a fost completat de o instalație video, produsă de artista vizuală Josépha Blanchet.

Itinerariul proiectului continuă în alte trei localități bănățene, recunoscute pentru comunitățile etnice importante. Astfel, pe data de 28 septembrie vom fi la Diniaș (la Căminul Cultural), apoi, pe 26 octombrie la Vinga (la Uniunea Bulgarilor bănățeni), iar linia de sosire va fi pe data de 30 octombrie – la Buziaș (la Casa de Cultură).

Vă așteptăm!

Pentru mai multe detalii ne găsiți pe pagina de Facebook a proiectului –https://www.facebook.com/pluggedinidentity/ sau pe pagina de web: http://cooperativaplugin.ro/

Video de prezentare: https://www.youtube.com/watch?v=ZfrgtxxPnoY&feature=youtu.be

Proiect cofinanțat de AFCN
Powered by Aptiv
Parteneri media: RADIO GUERRILLA, Deutsches Kulturzentrum Temeswar – Centrul Cultural German Timișoara
Un proiect al Asociației Culturale și Ecologice Sepale

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.