Proiect educațional al Romsilva: “Prin pădure, primii pași “!

Cuvânt înainte

“Educaţia vine de la natură, de la oameni sau de la lucruri” spunea Jean- Jacques Rousseau, încă din secolul al XVIII-lea.

Pădurea, care este și va rămâne perenă, casă a atâtor vietăți, cel mai variat, complex şi poate cel mai puţin înţeles ecosistem, reprezintă un imens depozit de informații, a cărei explorare ne poate aduce o imensă cunoaștere.

Astfel putem gândi la pădure ca la o carte de care să ne putem bucura, cu atât mai mult pentru că știm să citim.

Vă provoc să ”citim” pădurea pentru copiii de vârstă preșcolară, mai ales acum, când educația vine de la oameni și de la lucruri ”animate” de tehnologie.

Creșterea constantă a procentului populației urbane, înregistrat atât la nivel global cât și în România, a condus la îndepărtarea oamenilor de mediul natural.

Dacă locuitorii adulți sau vârstnici ai aglomerărilor urbane au avut șansa să crească cunoscând natura, celor tineri, dar mai ales celor mici, nu le rămâne decât ”opțiunea” de a crește într-un mediu artificial.

Pe fondul urbanizării și al protecției excesive a copiilor, s-a ajuns ca unii dintre aceștia să sufere de ”biofobie”, adică să le fie frică de natură.

Această rupere, fără precedent, a legăturii fundamentale dintre noi și ecosistemele naturale, are consecințe dezastruoase pentru sănătatea și bunăstarea noastră.

Cum să ne întoarcem noi, dar mai ales cei mici, către natură?

Cu toții am auzit despre ”fake news” (știrile false), doar puțini dintre noi știm despre ”fake nature”, deși ne întâlnim destul de des, chiar prea des, cu așa ceva. Cu ajutorul tehnologiei, încercările omenești de a recrea mediul natural, precum colțurile de natură din mall-uri, pereții de stâncă, plajele sau pajiștile artificiale, ajung mai întâi să fie acceptate și mai apoi să se substituie adevăratei naturi.

Ca exemplu, pentru a ne limita la pădure, oamenii de știință sunt interesați de a realiza copaci artificiali, mult mai eficienți în retenția bioxidului de carbon decât copacii naturali.

Cum pot discerne copiii noștri între natura organică, genetică, vie și ”fake nature”?

Întrebări actuale, la care Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, în calitatea sa de cel mai mare administrator de fond forestier și de arii protejate din România, s-a simțit datoare să răspundă printr-un proiect educațional național, ”Prin pădure, primii pași” reprezentând secțiunea dedicată copiilor de vârstă preșcolară.

Pentru tematica forestieră, Romsilva își dorește să se alăture ca un partener educațional național, implicat, asumat și devotat, celorlalți parteneri consacrați ai procesului de predare-învăţare-evaluare, respectiv cadrele didactice, părinţii, copiii.

Inițiativele Romsilva în acest domeniu, au în vedere spusele ecologului senegalez Baba Dioum: „În final, vom ocroti numai ceea ce iubim; vom iubi numai ceea ce înţelegem; şi vom înţelege numai ceea ce suntem învăţaţi“.

Gândindu-se la metamorfoza unei semințe, la drumul pe care îl parcurge o plantulă firavă până când ajunge copacul matur, scăldat de soare, un silvicultor ar putea spune, că pădurea reprezintă mișcarea din întuneric către lumină.

Colegul nostru, copilul nostru nu ar face altfel decât să găsească în pădure, aceleași cuvinte pe care filosoful Allan David Bloom le-a utilizat pentru a defini educația.

Având în vedere această definiție comună, utilizarea citatului său „Educația este mișcarea din întuneric către lumină” ca motto pentru Curriculum-ul pentru educație timpurie (2018), nu a făcut decât să ne încurajeze în demersul nostru.

Iar eu vă încurajez, ajutați copiii să facă primii pași prin pădure.

Gheorghe MIHĂILESCU,

Director General al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.