O boală contagioasă și mortală, la granița României cu Ucraina

Este stare de alertă la granița României cu Ucraina. Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Suceava a transmis recomandări medicilor de familie şi unităţilor sanitare privind diagnosticarea corectă a pacienţilor, în contextul confirmării cazurilor de difterie în regiuni din Ucraina aflate în graniţă cu România.

Informația a fost făcută public de directorul DSPJ, Liliana Grădinariu, care a susținut că, în condiţiile în care acoperirea vaccinală pentru difterie, tetanos şi tuse convulsivă raportată de judeţele de la graniţa cu Ucraina este suboptimală, au fost transmise recomandări tuturor medicilor de familie şi unităţilor sanitare cu privire la necesitatea acordării unei atenţii deosebite diagnosticării corecte a tuturor cazurilor de angină cu simptomatologie sugestivă, inclusiv prin investigaţii de laborator.

CNCSBT a recomandat îmbunătăţirea acoperirii vaccinale prin mobilizarea tuturor medicilor de familie în vederea recuperării restanţierilor, copii şi adolescenţi, nevaccinaţi sau vaccinaţi incomplet.

Grădinariu a menţionat că, în acest context epidemiologic, la nivel naţional şi judeţean nu s-au mai înregistrat cazuri de difterie din anii 1980.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe le atrage atenția cetăţenilor români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Ucraina că au fost confirmate cazuri de difterie în acest an în regiunile Zakarpattia şi Chernivtsi, care se învecinează cu judeţele din nordul României.

MAE îi sfătuieşte, totodată, să se vaccineze împotriva difteriei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.