Raportul desecretizat de MAI aduce „lumină” asupra protestelor din 10 august

Raportul recent desecretizat de Ministerul de Interne, privind intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august 2018, relevă că siguranţa statului nu a fost pusă nicio clipă în pericol şi că jandarmii au acţionat cu violenţă în anumite situaţii punctuale. Jandarmeria a monitorizat pe reţelele de socializare pregătirea protestului şi anticipa că vor fi violenţe, potrivit documentului publicat de Digi24.ro.

Raportul, secret până săptămâna trecută, se numeşte „Informare privind manifestația de protest din Municipiul București, din data de 10 august 2018” şi a fost desecretizat de noul ministru de Interne, Marcel Vela. Documentul are 20 de pagini de raport și trei anexe – legislație și informările primite de la serviciile secrete privind potențiale riscuri.

Din document reiese că Jandarmeria a monitorizat încă din iunie 2018 pregătirea protestelor, pe rețelele de socializare, şi a anticipat că manifestaţia avea să escaladeze, ceea ce a justificat amploarea pregătirilor forțelor de ordine. Cu toate acestea, informările primite de la serviciile secrete nu indicau riscuri la adresa securității naționale.

Acest raport conține o derulare pe ore și minute a intervenției, o justificare a jandarmilor pentru modul în care au acționat și este menționat în document că au fost anumite „situații punctuale” în care nu s-a justificat folosirea forței de către anumiți jandarmi asupra protestatarilor pașnici. Acestea sunt verificate atât la nivel intern, cât și de către procurori.

Raportul desecretizat cuprinde și o cronologie a evenimentelor din 10 august 2018, din perspectiva forțelor de ordine.

Marcel Vela, ministrul de Interne, a declarat joi seară că nu a existat vreo ameninţare la adresa instituţiilor statului la protestele din 10 august 2018.

Ministrul de Interne a spus că desecretizarea raportului privind evenimentele din 10 august facilitează ancheta penală şi facilitează accesul publicului la datele din raport.

„Există o chestiune de anchetă penală în derulare, ancheta penală de la DIICOT poate folosi raportul, dar nu îl poate face public în rechizitoriu, iar în cadrul procesului, la tribunal, dacă ar fi fost secretizat, dumneavoastră, jurnaliştii, şi toţi românii, victimele din 10 august nu ar fi putut cunoaşte detaliile acestui raport. Deci, desecretizarea în sine, ca proces, ca procedeu, facilitează ancheta penală, dar în mod esenţial facilitează accesul publicului la datele din acest raport”, a declarat ministrul Marcel Vela la B1TV.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.