Anunț important al premierul Orban: Toți miniștrii, salarii reduse pe perioada pandemiei de coronavirus!
Premierul Ludovic Orban a anunțat joi seara, în emisiunea lui Ionuț Cristache de la TVR, ”România9”, că a decis ca, în urma intrării în șomaj tehnic a unei părți din bugetari, și el și ceilalți miniștri vor fi afectați de această măsură, informează Romaniatv.net.
„Trebuie să fim solidari toți, inclusiv eu, inclusiv colegii mei. Se va reduce, se vor pierde cele 10 zile lucrătoare, 15 în total, în care nu pot lucra”, a spus Ludovic Orban.
Guvernul are în vedere o reglementare care să prevadă intrarea alternativă în şomaj tehnic a angajaţilor de la stat. El a precizat că nu sunt vizate instituţiile implicate în lupta împotriva coronavirusului: cei din sănătate, de la MAI și MAPN, plus sistemul de învățământ, care, se află, pentru două săptămâni, în concediu de odihnă obligatoriu.
Rămâne de văzut cum va funcționa România fără premier timp de jumătate de lună, în plină stare de urgență, sau fără ministru de Interne.
Măsura şomajului tehnic de 15 zile pentru angajaţii din sectorul bugetar se va aplica doar pe perioada stării de urgenţă, aceştia urmând să primească 75% din salariul mediu brut, fără alte sporuri, a declarat joi seara premierul Ludovic Orban.
„Măsura se va aplica pe perioada stării de urgenţă. (…) În cele 10 zile lucrătoare – 15 zile total – în care angajaţii din sectorul public nu vor lucra vor beneficia de forma echivalentă de plata care se acordă şi pentru sectorul privat, respectiv o formă de şomaj tehnic, adică 75% din salariul brut”, a declarat premierul la TVR 1. „Evident, era un plafon de maximum 75% din salariul mediu brut”, a completat el, întrebat dacă este vorba de un plafon, aşa cum este în sectorul privat.
Întrebat ce economie va rezulta în urma unei astfel de măsuri, Ludovic Orban a spus: „Cu siguranţă că există şi o economie, dar nu doar economia este determinantă în adoptarea unei astfel de măsuri. Se poate face o economie aproximativ între un miliard două sute şi un miliard cinci sute de milioane”.
El a reafirmat că măsura este una a solidarităţii şi a menţionat că aceasta ţine „şi de natura resurselor”. „Cred că trebuie să fim solidari. Cred că trebuie să împărţim greutăţile situaţiei datorate acestei epidemii. Cred că, aşa cum cei din sectorul privat sunt afectaţi, cred că şi sectorul public trebuie să fie solidar, începând cu cei care sunt în funcţii de conducere, care deţin funcţii de demnitate publică, până la angajaţi. La baza acestei măsuri se află atât considerente care ţin de solidaritate, cât şi considerente evident de natură epidemiologică. (…) Se reduce riscul de diseminare a virusului. De asemenea, există şi considerente de natura resurselor, pentru că este evident că veniturile statului scad, în această perioadă, în urma crizei economice determinate de epidemia de coronavirus şi aceste venituri trebuie drămuite cu multă chibzuinţă, astfel încât aceste resurse să poată să fie cât se poate de folositoare. Şi, ca atare, am luat această decizie, care mi se pare de bun-simţ, cât se poate de normală într-o astfel de situaţie”, a detaliat şeful guvernului.
Premierul a reafirmat că printre excepţii se află angajaţii din domeniul sănătăţii, cei din MAI şi din zona Apărării, de asemenea, pentru partea din Ministerul Muncii direct implicată în aplicarea prevederilor legate de şomajul tehnic şi de alte forme de sprijin, precum şi cadrele didactice care vor trebui să pregătească închiderea anului şcolar.
„Punctul meu de vedere este că trebuie să fie solidari toţi, în primul rând cei care deţin funcţii de conducere, inclusiv eu, inclusiv colegii mei miniştri”, a adăugat Orban.
@Deci, remarcați și faptul că persoanele care nu consimt să ofere declarațiile polițiștilor nu ar putea fi interogate decât în prezența unor avocați, numiți chiar și din oficiu, polițiștii putând fi și chiar și învinuiți în eventualitatea unor rețineri abuzive, ?