„Război” PSD-PNL în plină pandemie de coronavirus. Ciolacu pune condiții pentru prelungirea stării de urgență!

Tensiuni politice PSD-PNL în plină pandemie de coronavirus. Actuala clasa politică nu-și poate depăși condiția, într-un an electoral, declanșând, practic un veritabil „război” electoral în timpul unei crize ce se anunță necruțătoare. Iar președintele Iohannis, cel care urmează să anunțe noul decret care va intra în vigoare de luni, este rugat, de liderii PSD, să medieze acest conflict. Ulterior, Parlamentul trebuie să voteze prelungirea stării de urgență. Marcel Ciolacu spune într-o postare pe Facebook că PSD nu va vota prelungirea în lipsa unor „măsuri economice și sociale, pentru cetățeni și mediul de afaceri”. Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu și cel al Pro România, Victor Ponta, i se alătură.

„Ei (n.r. oamenii) și-au îndeplinit obligațiile cetățenești: au stat în case și au respectat regulile impuse de autorități. Dar ce a facut statul pentru ei în prima lună a stării de urgență?! Avem peste 1,2 milioane de români care și-au pierdut locul de muncă sau sunt în șomaj tehnic, zeci de mii de firme închise și miliarde de euro pierdute.

În aceste condiții, prelungirea stării de urgență #fără o minimă garanție că vor fi luate măsurile corecte și necesare pentru prevenirea unui dezastru economic ar fi o inconștiență totală.

Îi solicit președintelui Iohannis și Guvernului PNL ca prelungirea stării de urgență să fie însoțită obligatoriu de următoarele lucruri:

-#Transparentizarea informării, deciziilor și achizițiilor efectuate de Guvern pe perioada stării de urgență;

-Plan de acțiune pe termen scurt și mediu în domeniul sanitar pentru #testarea populației, o condiție obligatorie pentru reîntoarcerea rapidă la muncă și reluarea activităților economice ;

-Măsurile economice și sociale, pentru cetățeni și mediul de afaceri, pentru protejarea #puterii de cumpărare a românilor, #păstrarea locurilor de muncă și #limitarea efectelor crizei economice (cele luate până cum sunt inaplicabile și insuficiente, după cum se poate observa!);

-Proiectele majore de #investiții pe care Guvernul le va demara pe perioada stării de urgență pentru a reporni economia;

-Măsurile care vor fi luate pe perioada stării de urgență în #agricultură pentru limitarea efectelor secetei și asigurarea necesarului de hrană pentru populație.

#PSD înțelege pe deplin nevoia de a nu pune sub nicio formă în pericol sănătatea oamenilor! În același timp însă, cred că toți românii așteaptă o perspectivă clară de la președintele Iohannis și de la Guvern.

Nu vom fi de acord să avem încă o lună #pierdută pentru cetățeni și pentru economie!”, susține Marcel Cioacu, într-o postare pe Facebook.

După anunţul privind prelungirea stării de urgenţă, în termen de cel mult 5 zile, preşedintele României solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate.

Ordonanţa 1/1999, care reglementează starea de urgenţă, prevede că, în situaţia în care Parlamentul nu încuviinţează starea instituită, Preşedintele României revocă decretul, măsurile dispuse incetându-şi aplicabilitatea.

În replică, consilierul premierului Ludovic Orban, Virgil Guran, anunță că economia României nu va putea fi redresată rapid.

„În acest moment ne interesează ca toți cei vulnerabili să se simtă în siguranță. Să ceară rapoarte în Parlament și le vom da.Mai mult decât transparența de acum și ce comunicăm, ce vrea domnul Ciolacu? Să mergem la el acasă, să îi șoptim în ureche? Referitor la achiziții, să ceară și vom da toate taxele. Referitor la economie s-au luat măsuri referitoare la somaj tehnic și urmează să venim cu pachetul de măsuri care va da drumul la economie. Să nu ne așteptăm să se miște foarte repede. În momente de criză, oamenii țin bani, nu se mișcă cu ei”, a spus Guran.

Tăriceanu nu va vota prelungirea stării de urgență

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, declară că nu va vota prelungirea stării de urgenţă, acuzând că la adăpostul acestei măsuri „creşte lipsa de transparenţă” şi este deschis „drum liber abuzurilor”.

Călin Popescu Tăriceanu acuză autorităţile că duc o „politică anti-românească” şi spune că ar trebui repornită activitatea normală în România, atât în întreprinderi, cât şi în instituţii.

El anunţă că nu va vota prelungirea stării de urgenţă, măsură care trebuie validată de către Parlament, el spunând că este nevoie de o „analiză serioasă” privind motivarea prelungirii acestei măsuri cu încă 30 de zile. „Prelungirea acestei stări de urgenţă nu face aproape nimic sau nu aduce aproape nimic din ce se poate face cu legislaţia existenta. Nu vreau să votez prelungirea stării de urgenţă pentru că văd că la adăpostul ei creşte lipsa de transparenţă şi deschide practic drum liber abuzurilor. Nu vreau să votez starea de urgenţă pentru că o parte importantă din ţară nu e afectată de coronavirus şi nu înţeleg de ce trebuie să penalizăm şi regiunile care nu sunt afectate de coronavirus, la fel cum sunt şi celelalte” a declarat duminică liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

Tăriceanu acuză că decretele şi ordonanţele emise de către autorităţi nu fac decât să impună obligaţii cetăţenilor, dar nu şi autorităţilor, el pledând pentru reluarea activităţii economice în România.

Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, îi dă replica lui Călin Popescu-Tăriceanu, după ce liderul ALDE a anunţat că nu susţine prelungirea stării de urgenţă în România. „În ceea ce privește relaxarea în România, vă spun cu toată responsabilitatea că încă nu este cazul”, susţine Rareş Bogdan într-un editorial pentru EVZ.

Ponta pune condiții pentru a vota prelungirea stării de urgență

Biroul Executiv al Pro Romania a decis sa propuna parlamentarilor sa voteze pentru prelungirea starii de urgenta numai in masura in care Presedintele si Guvernul raspund pozitiv celor 15 solicitari înainte de Pro România „în caz contrar votul nostru va fi impotriva”, a avertizat Victor Ponta, într-o postare pe Facebook.

Victor Ponta a prezentat pe Facebook cele 15 solicitari ale parlamentarilor ProRomania pentru a vota prelungirea epidemiei de coronavirus în România:

1. Prelungirea Starii de Urgenta pana la data de 1 Mai ( cu posibilitate de prelungire daca este necesar) / Program de repornire a activitatii productive si de servicii incepand cu data de 1 Mai ( cu respectarea conditiilor de protectie sanitara) – cu exceptia localitatilor declarate „de pericol maxim”
2. clarificarea restrictiilor pentru a fi accesibile intregii populatii – redefinirea si limitarea situatiilor in care se aplica amenzi administrative pentru evitarea abuzurilor
3. Extinderea si pe teritoriul Romaniei a dreptului de transport pentru lucratorii sezonieri ( similar prevederilor Art.10 din Ordonanta Militara 7 care se aplica doar pentru „transportul lucratorilor sezonieri din Romania in alte state”)
4. Adoptarea pachetului economic si fiscal de sprijin pentru firmele afectate de perioada de blocaj ( turism, restaurante, agentii, hoteluri) /
5. schimbarea solicitarii Romaniei de sprijin financiar din partea UE ( suma de 3,3 miliarde este total insuficienta)
6. Adoptarea pachetului de stimulare fiscala si sprijin pentru Agricultura si Industria Alimentara / Programul National de combatere a efectelor secetei – solicitarea sprijinului financiar din partea UE
7. Implementarea Programului National de Testare pentru Covid 19 ( propus de Rafila – 26 de centre regionale, pregatire personal, resurse pentru zonele focar, testarea tuturor cetatenilor care intra in tara)
8. Revocarea suspendarii Legii Transparentei – publicarea online in timp real a tuturor contractelor incheiate de autoritatile publice prin exceptare de la prevederile legale privind achizitiile publice
9. Publicarea scenariilor de finalizare a Anului Scolar 2019 – 2020
10. Un Pact National asumat de Guvern privind excluderea masurilor de diminuare a salariilor si pensiilor / aplicarea incepand cu data de 1 Iunie ( la fel ca in anul 2015) a legii privind alocatiile pentru copii
11. Suspendarea pe perioada Starii de Urgenta a exportului de busteni si produse alimentare neprelucrate
12. Prezentarea publica cu termene asumate pana la 1 Mai a Planului de Achizitii de echipamente de protectie pentru personalul medical si pentru populatie / publicarea Programului de Achizitii si dotari a Sectiilor ATI de la Spitale / publicarea Programului de crestere a capacitatii de testare Covid 19 : publicarea donatiilor primite pentru Sistemul Medical din partea ONG urilor si persoanelor private
13. Programul National de protectie pentru bolnavii cronici
14. Programul National de Investitii in Infrastructura pentru iesirea din Criza
15. Redefinirea notiunii de „grupuri vulnerabile” in sensul clarificarii crirteriilor ( varsta, afectiuni medicale, prezenta in locuri cu grad ridicat de infectare) / asigurarea din Bugetul de Stat ( nu din cele locale) a venitului minim gatantat pentru toti cetatenii tarii – pachetul de sprijin pentru persoanele si familiile vulnerabile.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.