Asociația Municipiilor din România, solicitări către premierul Orban și ministrul Cîțu

GUVERNUL ROMÂNIEI

Domnului Ludovic ORBAN, Prim-ministru

 

MINISTERUL FINANȚELOR PUBLICE

Domnului Vasile-Florin CÎŢU, Ministru

 

Spre știință:

MINISTERUL LUCRĂRILOR PUBLICE, DEZVOLTĂRII ȘI ADMINISTRAȚIEI

Domnului Ion ȘTEFAN, Ministru

 

Domnule Prim-ministru,

Domnule Ministru,

Prin Legea nr. 5/2020 a bugetului de stat pe anul 2020 s-a prevăzut că în anul 2020, din impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat, la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale se repartizează prin decizie a directorului direcţiei generale regionale a finanţelor publice/şefului administraţiei judeţene a finanţelor publice, începând cu luna ianuarie, următoarele cote:

  1. a) 14% la bugetul local al judeţului;
  2. b) 63% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozit pe venit;
  3. c) 6% pentru repartizare bugetelor locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor prin hotărâre a consiliului judeţean;
  4. d) 14% într-un cont distinct deschis pe seama direcţiei generale regionale a finanţelor publice/administraţiei judeţene a finanţelor publice, pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor;
  5. e) 3% într-un cont distinct deschis pe seama direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice/administraţiilor judeţene ale finanţelor publice, pentru finanţarea instituţiilor publice de spectacole şi concerte din subordinea autorităţilor administraţiei publice locale ale unităţilor administrativ-teritoriale din judeţe, respectiv teatre, opere, filarmonici.

Sumele încasate din cota prevăzută la art.6 alin. (1) lit. e) până la data de 30 iunie 2020, urmau să se repartizeze prin HG potrivit necesarului stabilit de DGRFP/AJFP în baza solicitărilor transmise de autoritățile administrației publice locale, iar sumele încasate ulterior acestei date urmau să se repartizeze până la sfârșitul anului.

Până la data de 17 aprilie, data intrării în vigoare a OUG nr. 50/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020  care a abrogat art.6 alin. (1) lit. e), dar și art. 6 alin. (9) din Legea nr. 5/2020, Guvernul nu a emis HG pentru repartizarea cotei de  3%, iar OUG nr. 50/2020 a abrogat și prevederile art.6 alin.(9) din Legea nr. 5/2020, dar nu a cuprins reglementări tranzitorii privind repartizarea cotei de 3% aferentă perioadei ianuarie-aprilie 2020.

Consecința directă a modului defectuos de reglementare este aplicarea retroactivă, începând cu luna ianuarie 2020, a prevederilor art. 20 pct.2 și 3 din OUG nr.50/2020 și diminuarea bugetelor municipiilor cu 3% pentru fiecare din lunile ianuarie-aprilie, astfel:

  • Pentru perioada ianuarie-aprilie 2020, municipiile au beneficiat de o cotă de 63% din IV, dar nu le-a fost repartizată prin HG și cota de 3% pentru cheltuieli culturale
  • Din luna mai 2020, municipiile vor beneficia de o cotă majorată la 65%, de asemenea fără a mai primi și cota de 3% a cărei reglementare este abrogată din data de 17 aprilie.
  • Față de acestea, vă solicităm amendarea în regim de urgență a prevederilor OUG nr. 50/2020, prin completarea cu reglementări tranzitorii, care să prevadă modalitatea concretă de repartizare a cotei de 3% reglementată anterior la art. 6 alin. (1) lit. e) din Legea nr.5/2020 și emiterea Hotărârii de Guvern privind repartizarea sumelor ce revin fiecărui municipiu, aferente lunilor ianuarie-aprilie 2020.

Totodată, vrem să atragem atenția că nerespectarea flagrantă în această perioadă a prevederilor art. 86 din Codul Administrativ, cu privire la consultarea obligatorie a structurilor asociative ale administrației publice locale  cu cel puțin 10 zile lucrătoare înainte de aprobarea oricărui act normativ cu caracter urgent care priveşte în mod direct administraţia publică locală şi/sau care are impact asupra colectivităţilor locale, a condus la adoptarea unor reglementări contradictorii, nefundamentate sau  imposibil de aplicat de către APL, în mai multe domenii de activitate, OUG nr. 50/2020 fiind unul dintre aceste actele normative.

Așteptăm răspunsul dvs.

Cu considerație,

In numele Comitetului Director al AMR,

 Robert Sorin NEGOIȚĂ

Președintele AMR

 Comitetul Director al AMR:

  1. Robert Sorin NEGOIŢĂ, Primarul sectorului 3
  2. Ilie Gavril BOLOJAN, Primarul municipiului Oradea
  3. Ion LUNGU, Primarul municipiului Suceava
  4. Mihail GENOIU, Primarul municipiului Craiova
  5. Dan BOBOUŢANU, Primarul municipiului Hunedoara
  6. Ovidiu Teodor CREŢU, Primarul municipiului Bistriţa
  7. Daniel Ştefan DRĂGULIN, Primarul municipiului Călăraşi
  8. Decebal FĂGĂDĂU, Primarul municipiului Constanţa
  9. Nicolae Florin OANCEA, Primarul municipiului Deva
  10. Viorel Marian DRAGOMIR, Primarul municipiului Brăila
  11. Adrian MOCIONIU, Primarul municipiului Slobozia
  12. Tiberiu Iacob RIDZI, Primarul municipiului Petroşani
  13. Árpád András ANTAL, Primarul municipiului Sfântu Gheorghe
  14. Nicolae BARBU, Primarul municipiului Giurgiu
  15. Emil BOC, Primarul municipiului Cluj Napoca
  16. Marcel ROMANESCU, Primarul municipiului Târgu Jiu
  17. Mihai CHIRICA, Primarul municipiului Iaşi
  18. Kereskenyi GABOR,  Primarul municipiului  Satu Mare
  19. Cristi MISĂILĂ, Primarul municipiului Focşani
  20. Călin BIBARȚ, Primarul municipiului Arad
  21. Cosmin NECULA, Primarul municipiului Bacău
  22. Ionuţ Florin PUCHEANU, Primarul municipiului Galați
  23. Constantin TOMA, Primarul municipiului Buzău
  24. Francisc BOLDEA, Primarul municipiului Lugoj
  25. Dumitru BOROŞ, Primarul municipiului Bârlad
  26. Ionel CIUNT, Primarul municipiului Zalău
  27. Constantin HOGEA, Primarul municipiului Tulcea
  28. Lucian MICU, Primarul municipiului Roman
  29. Marius SCRECIU, Primarul municipiului Drobeta Turnu Severin
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.