Umaniștii timișoreni, la Centrul de transfuzii din Spitalul Clinic Județean din Timișoara, de Ziua Donatorului de Sânge
Ziua de 14 iunie a fost aleasă de Organizația Mondială a Sănătății drept ZIUA DONATORULUI DE SÂNGE în amintirea imunologului austriac Karl Landsteiner, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în anul 1930, pentru descoperirea grupelor de sânge AB0. Datorită lui, transfuziile de sânge au devenit astăzi proceduri medicale de rutină, capabile să salveze vieți. Această zi de 14 iunie a fost instituită în urma succesului de care s-a bucurat Ziua Mondială a Sănătății din anul 2000, ce a avut ca temă importanța donării de sânge și s-a desfășurat sub sloganul „Sângele salvează vieți”. Apoi, prima Zi mondială a donatorului de sânge s-a sărbătorit în 2004 la Johannesburg, Africa de Sud.
Donarea de sânge este un act generos, solidar si responsabil, care permite tratarea a mii de pacienți în fiecare an. Donarea de sânge este indispensabila pentru tratarea anumitor boli pentru care nu există, deocamdată, un produs capabil să substituie sângele uman. Cu toate că scopul instituirii acestei zile este acela de a crește gradul de conștientizare asupra importanței donării de sânge și de a încuraja cât mai mulți oameni să doneze, obiectivul zilei este mai ales acela de a-i sărbători pe cei care donează sânge în mod voluntar, fără vreo recompensă, pentru salvarea a mii de vieți, informeaza Biroul de Presa al PPU-sl, Filiala Timis.
Umaniștii timișoreni prezenți astăzi la Centrul de transfuzii din cadrul Spitalului Clinic Județean din Timișoara adresează tuturor oamenilor sănătoși, îndemnul: NU VĂ TEMETI DE ACTUL DONĂRII DE SÂNGE! SÂNGELE SALVEAZĂ VIEȚI! A dona sânge când ești sănătos este un act umanitar și de altruism, dar mai ales unul de previziune, iar carnetul de donator de sânge este, de fapt, un certificat de conștiintă civică. Sărbătorirea acestei zile în întreaga lume în această zi de 14 iunie este un prilej pentru a crește gradul de conștientizare asupra necesității condițiilor de siguranță în donarea de sânge și de a mulțumi donatorilor voluntari de sânge pentru gestul lor de a salva vieți fără a aștepta vreo recompensă în schimb.