Alarmant: Deprecierea leului continuă. Când va ajunge euro la 5 lei?
Pentru a cincea oară, leul s-a depreciat la un nivel istoric în fața euro. Moneda unică europeană este cotată de BNR la 4,8849 lei, fiind cea mai mare rată de schimb înregistrată vreodată și al cincilea maxim istoric consecutiv pentru euro. În ciuda evoluției din ultimele zile, analiștii nu se așteaptă la un curs care să depășească 5 lei pentru un euro, anul acesta. Potrivit estimărilor, cursul mediu va fi undeva în intervalul 4,88 – 4,99 lei pentru un euro. Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a spus miercuri dimineață la Digi24 că aceste recorduri reprezintă de fapt creșteri de câțiva bani și vin de la o „reașezare a pieței”.
„Sunt recorduri, dar dacă ne uităm la cifre vedem că deprecierea leului este una foarte scăzută. Avem de la 4,87 la 4,88, un ban și ceva. Este foarte puțin, în contextul dat, al reașezării pe plan extern extrem de semnificative, mai ales dacă ne uităm pe perechea euro-dolar, care de fapt dictează reașezarea. În două săptămâni au fost 4 cenți diferență, ceea ce este foarte mult pentru ceea ce presupune echilibrele internaționale. Sunt reașezări și pe piața dobânzilor, în SUA au început să crească dobânzile și are implicații și pe piețele valutare, care se reflectă în piețele emergente. În Ungaria și în Polonia, variația cursului a fost mult mai mare”, a explicat Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR, la Digi24.
„Ce se întâmplă acum este o reașezare profundă, pe alte repere, pe piețele internaționale. Dincolo de variația conjuncturală a lichidității, care ține de anumite specificități ale pieței locale, de data aceasta influențele internaționale se simt și contează mai mult pe piața locală. Acum suntem într-un moment mai delicat din punctul acesta de vedere, pentru că ține de marile echilibre de pe piețele internaționale”, a mai spus el.
Întrebat despre îngrijorările analiștilor privind creșterea unui euro la 5 lei, purtătorul de cuvânt al BNR a spus că „Banca Națională nu face evaluări de curs pe termen mediu, lung sau scurt”.
„V-aș îndemna să uitați pe prognozele făcute în ultimele luni, ultimii ani, făcute de diverse entități și analiști și veți vedea că nu prea au nimerit evoluția de curs. Nu vreau să spun că acum e o altă situație, dar dacă ne uităm în istorie vedem că aceste prognoze rămân ceea ce sunt, simple prognoze”, a completat Dan Suciu.