Drepturile consumatorului, o prioritate pentru europarlamentarul Maria Grapini: “Calitatea dublă a produselor trebuie eliminată!”

În contextul avertismentelor tot mai dese privind riscurile la adresa sănătății consumatorului european, generate de calitatea dublă a produselor, europarlamentarul umanist, Maria Grapini,  a adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris pe această temă extrem de importantă.

“ Calitatea dublă a produselor trebuie eliminată. În calitatea mea de vicepreședinte al Comisiei pentru Piață Internă și Protecția Consumatorului din Parlamentarul European, cer Comisiei Europene să continue demersul de identificare cât mai rapidă a unor măsuri adecvate și eficiente pentru eliminarea calității duble a produselor!”, a precizat europarlamentarul Maria Grapini.

Potrivit europarlamentarului Grapini, în ultimul timp, la nivelul UE, devine tot mai mare îngrijorarea cu privire la diferențele existente în compoziția produselor aparent ambalate identic şi sub aceeaşi marcă care sunt comercializate pe piaţa internă.

Deși în mandatul precedent, a mai spus Maria Grapini, Parlamentul European a făcut un prim pas pentru a contracara diferențele de calitate dintre unele produse de pe piața unică, adoptând un raport privind diferențele de calitate, totuşi, în prezent, aceste produse sunt, încă, comercializate pe piaţa internă și prezintă diferențe de calitate, deşi au aceeași marcă și ambalaje identice.

În context, europarlamentarul umanist a adresat, punctual, Comisiei Europene următoarea întrebare:

Care este programul Comisiei privind combaterea calităţii duale a produselor pe piaţa internă şi în ce perioadă de timp îşi propune Comisia să realizeze acest lucru?

În răspunsul oferit europarlamentarului Grapini, comisarul European pentru Justiție, Didier Reynders, a precizat faptul că oficialii Comisiei Europene acordă în permanență o importanță deosebită combaterii practicilor comerciale neloiale, inclusiv a comercializării mărfurilor prezentate în mod identic dar care diferă în mod semnificativ în ceea ce privește compoziția sau caracteristicile.

Mai mult, Reynders a punctat colaborarea dintre Comisie și statele membre pentru a asigura transpunerea corectă și la timp a noilor norme care abordează această problemă din cadrul Directivei privind practicile comerciale neloiale (DPCN), astfel cum a fost modificată prin Directiva (UE) 2019/2161, care se va aplica de la 28 mai 2022. Aceasta impune autorităților competente să evalueze, de la caz la caz, dacă astfel de practici induc în eroare consumatorii.

“În paralel, Comisia pune în aplicare diverse proiecte-pilot. În special, aceasta capacitează asociațiile de consumatori, examinează impactul proiectării ambalajelor asupra consumatorilor și efectuează o nouă comparație a etichetelor pentru a verifica compoziția produselor alimentare în diferite state membre. În plus, Comisia ajută părțile interesate să abordeze această problemă prin examinarea fezabilității creării unui instrument de monitorizare și prin evaluarea modului în care metodologia comună dezvoltată în domeniul alimentar ar putea fi extinsă pentru a testa detergenții și produsele cosmetice”, se mai arată în răspunsul transmis de comisarul pentru Justiție europarlamentarului umanist.

Didier Reynders a mai spus că aceste proiecte vor continua pe parcursul anilor 2021 și 2022 și vor contribui la raportul prevăzut pentru 28 mai 2024 privind aplicarea Directivei (UE) 2019/2161, inclusiv a modificării menționate mai sus a DPCN.

În plus, Comisia va finaliza în curând, a conchis comisarul european, campania sa de testare a produselor alimentare din 2019 la nivelul UE, prin publicarea raportului său privind rezultatele analizei senzoriale a unei serii de produse alimentare.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.