Bucureștenii primesc o grea lovitură. Bugetul Capitalei, propus de Nicușor Dan, boicotat de consilierii USR PLUS!

Bugetul Capitalei a fost respins, miercuri, cu 17 voturi „pentru”, 22 „împotrivă” și 14 abțineri, după ce consilierii USR PLUS i-au cerut primarului general Nicușor Dan să retragă proiectul pentru că nu a fost dezbătut, iar veniturile „nu sunt realistice”.

Bugetul a picat după ce grupul consilierilor USR PLUS, cel mai numeros din Consiliul General, a anunțat că nu va vota proiectul propus de Nicușor Dan pe motiv că are veniturile supraevaluate.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat joi, într-o intervenție video în ședința CGMB, că ”este uluit” că bugetul Capitalei a fost pus din nou în discuție și a cerut consilierilor să ”dea bucureștilor bugetul pe care îl așteaptă” pentru a face investiții. Un consilier USR PLUS au cerut scoaterea proiectului de buget al Capitalei de pe ordinea de zi a ședinței de azi, dar solicitarea a fost respinsă la vot.

”Sunt uluit, noi am avut un buget, primarul a discutat cu fiecare din grupurile de consilieri din majoritate, care au discutat între ele acum șase săptămâni, iar acum venim și spunem că e alt buget. Realmente nu se poate așa ceva. Discuțiile au avut loc, au fost civilizate și constructive. Dacă se dorește să mai discutăm pe buget, putem să discutăm. Dar haideți să ne grăbim să dăm bucureștenilor bugetul pe care îl așteaptă ca să le putem da investițiile pe care le așteaptă”, a declarat primarul Capitalei.

Veniturile bugetului general centralizat al Municipiului Bucureşti pe 2021 au fost prognozate la circa 9,59 de miliarde de lei, potrivit proiectului.

Cheltuielile bugetului general centralizat al Capitalei pe anul în curs sunt de circa 9,64 de miliarde de lei. Bugetul local prevede la venituri 6,9 miliarde de lei, iar la cheltuieli – circa 6,95 de miliarde de lei.

Pentru Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti sunt prevăzuţi 19 milioane de lei, Direcţia Generală de Arhitectură Peisagistică şi Monumente de For Public – peste 17 milioane de lei, Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti – 474 de milioane de lei, Direcţia Generală de Poliţie Locală şi Control a Municipiului Bucureşti – circa 65 de milioane de lei, Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor – aproape 13 milioane de lei, Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane – 49 de milioane de lei, la Administraţia Fondului Imobiliar – circa 15 milioane de lei, Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti – peste 354 de milioane de lei, iar la Administraţia Străzilor – peste 118 milioane de lei.

Pe lista investiţiilor se numără: Sală Multifuncţională – Complex sportiv Lia Manoliu – 1,4 milioane de lei; realizarea reţelelor de alimentare cu apă, canalizare, iluminat public şi a drumurilor aferente ansamblului Henry Coandă, lot I şi lot II – 13,2 milioane de lei; revizuirea Planului Urbanistic General al Municipiului Bucureşti – 5 milioane de lei; finalizarea staţiei de epurare Glina, reabilitarea principalelor colectoare de canalizare şi a canalului colector Dâmboviţa (Caseta) în Municipiul Bucureşti – Etapa II – aproximativ 700 de milioane de lei; extinderea SEAU şi construirea incineratorului de nămol – 360 de milioane de lei; reabilitarea casetei şi sistemului său principal de drenare pe partea stângă a casetei (în sectoarele Ciurel-Unirii-Vitan) – 178 de milioane de lei; reabilitarea a circa 32 de kilometri din reţeaua de termoficare – 116 milioane de lei; pasaj Doamna Ghica – 39 de milioane de lei.

Liderul consilierilor generali ai PSD, Aurelian Bădulescu, a scris, marţi, pe Facebook, că printre amendamentele grupului PSD la proiectul de buget se numără următoarele: 200 de milioane de lei pentru STB SA, 400 de milioane de lei pentru Spitalul Metropolitan, 36,8 milioane de lei pentru instituţiile de cultură din subordinea Primăriei Capitalei. În ceea ce priveşte DGASMB, grupul PSD propune 230,8 milioane de lei pentru plata stimulentelor financiare. Alte amendamente vizează: majorarea cu 100% a nivelului alocaţiilor de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice din administrarea ASSMB, 12,7 milioane de lei pentru proiectele „O şansă pentru cuplurile infertile-FIV2” şi „Testare genetică la cancerul de sân în stadii incipiente”, 51 de milioane de lei pentru centrul medical „Sf. Ştefan” şi centrul de referinţă pentru diabet „Nicolae Malaxa”.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.