Bugetul de stat pe 2015 a trecut de comisiile de buget-finanțe
Comisiile de buget-finanţe din Camera Deputaţilor şi Senat au adoptat, joi, proiectul bugetului de stat pe 2015, cu doar două voturi ”împotrivă” şi o abţinere, cu unele amendamente, după un maraton de dezbateri, care a durat trei zile.
Parlamentarii din comisiile de buget-finanţe au început, marţi, dezbaterile generale la proiectul bugetului de stat pe 2015, în prezenţa secretarului de stat în MFP Daniela Pescaru şi în ciuda obiecţiilor opoziţiei privind absenţa ministrului Darius Vâlcov de la şedinţă şi le-a finalizat joi, la ora 22.00, după trei zile de dezbateri aprinse.
Raportul comisiei de buget-finanţe urmează să intre, vineri în dezbaterea plenului Parlamentului, iar votul final ar putea avea loc duminică, în aceeaşi zi cu depunerea jurământului în faţa Legislativului de către noul preşedinte al României, Klaus Iohannis.
Proiectul de buget a fost aprobat în şedinţa din 12 decembrie a Guvernului.Din bugetul de stat, Ministerele Muncii, Dezvoltării, Finanţelor, Fondurilor Europene, Agriculturii, Mediului, Transporturilor, Economiei vor avea bugete mai mari anul viitor, în timp ce alocările pentru ministerele Sănătăţii, Culturii şi Administraţiei şi Internelor vor fi mai mici.
Prim-ministrul Victor Ponta le-a cerut miniştrilor să explice că scăderile de bugete pentru 2015 se explică prin reducerea contribuţiilor sociale la angajator cu cinci puncte procentuale şi prin plata titlurilor executorii, fiind firesc să nu se regăsească în buget cheltuielile economisite. „Acolo unde există – şi vă rog pe toţi miniştri să explicaţi acest lucru, pentru că, până la urmă, e explicaţia noastră să explicăm – acolo unde apar scăderi în diverse bugete, apar din două motive. În primul rând, scăderea CAS cu 5 puncte procentuale se aplică şi la instituţiile publice, adică şi la cheltuielile noastre cu salarii se scad 5%, că plătim mai puţin CAS, nu doar privatul, ci şi instituţia publică, şi, de asemenea, titlurile executorii, hotărârile judecătoreşti pe care le-am plătit şi le plătim în continuare, e normal să nu mai apară în buget”, spunea premierul Ponta, la începutul şedinţei de aprobare a proiectului de buget pentru 2015.