Greva japoneză a salariaților GSP Offshore continuă! Noi salariați se alătură, luptând astfel împotriva abuzurilor și încălcărilor drepturilor lor legale

Abuzurile și încălcările grave ale drepturilor legale ale salariaților, care continuă de aproape 2 ani la GSP Offshore, au determinat angajații să intre în grevă japoneză la data 17 septembrie 2021. La aproape o săptămână de la începerea grevei japoneze, sindicaliștii din Filiala SNP SS Petromar Offshore se alătură demersului colegilor lor din Sindicatul Independent al Platformelor Marine (SNP Filiala SIPM Constanța), care nu mai suportă abuzurile. Prin purtarea banderolelor albe, semn al grevei japoneze, angajații încearcă să atragă atenția asupra abuzurilor la care sunt supuși.

Printre motivele care stau la baza acestei acțiuni se numără: întârzieri la plata salariilor, prime neplătite din 2020 și 2021, restanțe de acordare a bonurilor de masă pentru 6 luni, depășirea termenului de 60 de zile pentru punerea în practică a măsurilor legale cu privire la orele suplimentare, cu stocuri de 400, până la 1000 de ore suplimentare la nivelul multor angajați, neachitarea pensiilor alimentare reținute pe ștatul de plată, dar nevirate către beneficiari, lipsa echipamentului de protecție adecvat, nerespectarea programului de lucru și a programărilor de concedii de odihnă, neplata, din luna februarie, a diurnei  pentru cei care lucrează în afara ISC-ului, suprasolicitarea și extenuarea personalului, încălcarea unor norme de distanțare care expun angajații la riscuri de îmbolnăvire cu Covid-19.

„Suntem epuizați, neplătiți și nu știm ce să mai facem. Nu ne sunt plătite salariile și primele, nu primim bonurile de masă cuvenite, nu ne sunt compensate orele suplimentare, nu primim echipament de protecție. Avem familii pe care ne e greu să le întreținem, mai ales acum, când toate se scumpesc accelerat. Sperăm fim văzuți și auziți de cei care pot rezolva urgent situația. Noi vrem doar să fim respectați și să primim drepturile salariale pentru munca noastră, pe care noi o prestăm zi de zi și pe cele din Contractul Colectiv de Muncă”, declară un participant la greva japoneză.

Lipsa de respect față de lege a contractorului GSP Offshore se manifestă și prin condiționarea angajaților de a se vaccina. Practic, salariaților nevaccinați, care însă sunt dispuși să meargă la muncă cu dovada testului, după cum permite și Certificatul European Covid valabil și în România, li se refuză dreptul la muncă. Din cauza acestei presiuni pe care conducerea societății o exercită pentru a-i obliga să se vaccineze, unii angajați au demisionat, percepând această presiune ca abuzivă.

Deschiderea către dialog social, arătată de sindicatele membre ale FSLI Petrol-Energie care reprezintă interesele angajaților transferați la GSP Offshore, este ignorată parcă de conducerea contractorului, care pare surdă și continuă să nu respecte drepturile angajaților. Salariații solicită intervenția urgentă a instituțiilor competente ale statului și a OMV Petrom, pentru respectarea drepturilor convenite în Protocoalele semnate și în Contractul Colectiv de Muncă aplicabil la data transferului (01.10.2019).

Reamintim că Sindicatul Național Petrom a făcut numeroase apeluri, a inițiat dialoguri și a făcut solicitări către contractor de intrare imediată în legalitate, care însă nu au fost tratate cu seriozitate de către acesta. Pe lângă acțiunile care au urmărit încercarea de a rezolva pe cale amiabilă, au fost formularea mai multe adrese către Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța, care în 2020 a întreprins controale și verificări și a dispus aplicarea unor sancțiuni contravenționale și au fost derulate și acțiuni de pichetare la finalul anului trecut.

O victorie însemnată a fost Hotărârea 3258/2020 a Tribunalului Prahova prin care completul de judecată s-a pronunțat pe fond în favoarea respectării în totalitate a drepturilor angajaților transferați, apreciind că GSP Offshore este obligată să respecte în integralitate prevederile și obligațiile asumate prin Protocolul semnat cu Sindicatul nostru și prevederile tuturor obligațiilor ce îi revin în temeiul Contractului Colectiv de Muncă aplicabil.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.