USR pune tunurile pe deputații PSD, PNL și UDMR: Decizia Coaliţiei securisto-socialiste de a trece sub tăcere orice demers USR antiplagiat, de neconceput!

USR critică „refuzul” deputaţilor de la PSD, PNL şi UDMR de a dezbate, în plenul de marţi al Camerei Deputaţilor, proiectul USR care prevede condiţionarea emiterii titlului de doctor de publicarea lucrării de doctorat şi de trimiterea acesteia către Biblioteca Naţională a României.

„Decizia Coaliţiei securisto-socialiste de a trece sub tăcere orice demers USR antiplagiat vine în contextul în care, zilele acestea, ies la lumină tot mai multe detalii despre cum au fost îngropate de instituţii ale statului acuzaţiile de plagiat formulate împotriva premierului Ciucă” se arată într-un comunicat al USR transmis, marţi.

Liderul grupului USR din Camera Deputaţilor, Ionuţ Moşteanu, susţine că proiectul USR nu a fost dezbătut deoarece ar fi „un proiect antiplagiat”.

„Orice titlu doctoral trebuie acordat doar după ce se publică într-o bibliotecă lucrarea de doctorat, ca să nu mai stăm să căutăm doctoratele domnului Ciucă, domnului Bode şi ale altor reprezentanţi ai PSD şi PNL. Din acest motiv nu au vrut să fie astăzi dezbatere, au preferat ca proiectul să treacă tacit, pe sub radar, ca să-l poată încuia apoi într-un sertar. Noi nu am fost de acord cu acest mod de lucru şi le-am cerut ca măcar să-şi asume decizia, să vadă toţi românii cum votează cu plagiatorii în continuare”, declară Ionuţ Moşteanu, citat în comunicat.

USR aminteşte că în martie 2022, USR a depus – la iniţiativa parlamentarilor Simona Spătaru, Cristian Seidler şi Ştefan Pălărie – trei noi proiecte de lege parte din pachetul antiplagiat, pachet inaugurat la finalul anului 2021 cu proiectul prin care plagiatorii dovediţi nu mai pot renunţa voluntar la titlul obţinut prin plagiat.

Proiectul care prevede modificarea Legii educaţiei naţionale în sensul condiţionării emiterii titlului de doctor, prin ordin de ministru, de transmiterea de către instituţiile organizatoare de studii universitare de doctorat (IOSUD) a tezei de doctorat către Biblioteca Naţională a României şi publicarea tezei de doctorat pe site-ul administrat de Ministerul Educaţiei a primit avize favorabile din partea Consiliului Legislativ şi a Consiliului Economic şi Social, dar a primit raport de respingere din partea Comisiei de învăţământ.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.