Corul Rusalka din Mila 23 închide împreună cu Subcarpați ediția 2022 a Electric Castle

Ultima seară a festivalului de la Castelul Bánffy din Bonțida s-a încheiat cu un performance cu adevărat electric! Corul de femei Rusalka din Mila 23 a finisat, alături de Subcarpați, seria de concerte programate la scena mare a festivalului Electric Castle într-un moment artistic special dedicat lui Ivan Patzaichin.

Acompaniate de cuvintele marelui campion, într-o producție muzicală semnată de Marius Andrei Alexe (MC Bean), fetele din corul de la Mila 23 au interpretat piesa „IVAN”, lansată în septembrie 2021 în colaborare cu Subcarpați, în memoria lui Ivan Patzaichin.

„Dragoste pentru domnul Ivan Patzaichin și mulțumiri pentru tot ce a inspirat pe lumea asta – de la sport, la muzică, la multe alte domenii. Iubire multă pentru colegii lui, pentru surioarele, pentru oamenii lângă care a crescut. Grupul Rusalka din Mila 23, aplauze!” Marius Andrei Alexe (MC Bean)

Imagini video de la spectacol, surprinse de regizorul Ana Preda, pot fi vizionate aici:

https://www.youtube.com/watch?v=qp-dONsDkAo

Producția muzicală a luat naștere dintr-o colaborare inspirată de multiplu campion olimpic, mondial şi european la caiac – canoe, cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice, Ivan Patzaichin.

La început de 2021, Ivan a invitat trupa Subcarpați să viziteze, împreună cu echipa sa, satul de lipoveni în care s-a născut, Mila 23. Aici, Subcarpați s-au cunoscut cu fetele Rusalka, au experimentat Delta autentică, naturală și multiculturală a lui Ivan și au pornit o sesiune de creație muzicală din care a rezultat piesa prezentată la festival.

 „Îmbinată cu o producție foarte contemporană, prestația artistică a corului Rusalka din Mila 23 aduce în contemporan cultura rușilor-lipoveni, dorind să contribuie la profilul identitar și la creșterea turismului cultural în Deltă. Vrem să arătăm impactul multiculturalității, aportul comunităților interculturale la dezvoltarea durabilă și să valorificăm creativ diversitatea culturală a minorităților într-o Românie care aspiră să-și alinieze din ce în ce mai mult valorile și comportamentele cu cele ale Europei.” Teodor Frolu, vicepreședintele Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23

 Melodia „IVAN” poate fi ascultată pe vinyl-ul „Folcloru-i oxigen pentru un popor astmatic”, lansat la 10 ani de producție Subcarpați, și online, aici:

https://youtu.be/cMQHT0yCVWc.

Imaginile din videoclip, proiectate și în contextul spectacolului de la Electric Castle, au fost realizate de artiștii Dragoș Asaftei și Mani Gutău, în timpul călătoriilor în Delta Dunării, împreună cu Ivan și cu echipa Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23.

În 2022, Rusalka vor fi prezente, alături de Subcarpați, și la Tulcea, în cadrul festivalului Rowmania FEST, organizat la fiecare sfârșit de vară de echipa Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23.

 Satul Mila 23 din Delta Dunării, locul de naștere al lui Ivan Patzaichin, este renumit pentru numărul impresionant de campioni olimpici pe care i-a oferit României și pentru gospodinele sale, campioane în arta bucătăriei, la pescuit și la păstrarea și promovarea artelor și culturii locale.

Cântecele culese și documentate de membrele corului Rusalka poartă cu ele tradiția rușilor-lipoveni transmisă din generație în generație și ascunde mărturii ale culturii și modului de a trăi al lipovenilor pe parcursul ultimilor 200 de ani pe teritoriul Deltei Dunării.

În 2000, membrele corului au pornit munca de cercetare pe teren și au cules zeci de cântece vechi de la bătrânii satului. În 2014, corul a început să se consolideze cu noi membri, iar în 2016 a luat ființă oficial Asociația Cultural Tradițională a Femeilor din Delta Dunării „Rusalca”, organizația prin care corul își desfășoară oficial activitatea.  Corul Rusalka poate fi urmărit aici: https://www.facebook.com/RusalkaM23.

Momentul artistic prezentat pe scena mare de la Electric Castle de trupa Subcarpați și corul Rusalka în iulie 2022 reprezintă un omagiu și o continuare a eforturilor marelui Ivan Patzaichin de a sprijini dezvoltarea locală din Delta Dunării și din alte zone naturale ale României. Despre proiectele Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23 găsiți informații aici: https://rowmania.ro/.

Colaborarea dintre Rusalka, păstrătoarele de tradiții lipovenești, și Subcarpați, artiștii contemporani care conectează folclorul la prezent, se încadrează în categoria inițiativelor de tradiții creative din România, un demers din care Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și Centrul Cultural Subcarpați fac parte. Informații despre rețeaua România Tradițiilor Creative aici: https://www.traditiicreative.ro.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.