Eurodeputatul umanist, Maria Grapini, cere îmbunătățirea cooperării OLAF cu autoritățile naționale și Parchetul European: Creșterea credibilității și a transparenței, prioritare!

În calitate de membru al Comisiei pentru control bugetar, raportor privind descărcarea de gestiune a Comisiei Europene și Mecanismul pentru Redresare și Reziliență, eurodeputatul umanist, Maria Grapini, a participat la schimbul de opinii dintre OLAF, Parchetul European și Comisia Europeană.

Scopul dezbaterii a reprezentat îmbunătățirea cooperării OLAF cu autoritățile naționale și Parchetul European.

“Disponibilitatea și schimbul de date de calitate sunt deosebit de importante în contextul cooperării cu autoritățile naționale, deoarece acestea constituie baza pentru prevenirea, detectarea și investigarea eficace a fraudelor, inclusiv în ceea ce privește Mecanismul de redresare și reziliență”, a precizat, în intervenția sa, eurodeputatul umanist.

Concret, Maria Grapini, a cerut explicații în privința modului în care se decide cetățeanul/compania/statul la care OLAF merge pentru a verifica posibile fraude.

„Eu cred că prezumția de nevinovăție este foarte importantă și dacă unei companii îi creați o imagine negativă, vorbind despre posibile fraude, iar la final se demonstrează că acuzațiile sunt nefondate, imaginea negativă și prejudiciile aduse se vor șterge foarte greu”, a punctat europarlamentarul umanist, care a adăugat că este foarte importantă creșterea încrederii în instituții ca OLAF și Parchetul European care să nu mai fie privite ca „sperietori” și ca niște instituții credibile, animate de cele mai bune intenții.

În context, Maria Grapini a adresat, în prezența comisarului pentru buget, Johannes Hahn, prezent la dezbateri, următoarea întrebare:

„Concret, ce măsuri vor fi adoptate pentru a crește încrederea în OLAF și Parchetul European, și cum vă propuneți ca pe lângă creșterea credibilității să existe și mai multă transparență?”.

Nu în ultimul rând, eurodeputatul umanist a precizat că deși este interesată de ce se întâmplă în România și în celalalte 27 de state membre ale UE în privința fraudelor, este interesată și de modul cum colaborează Comisia Europeană cu OLAF și Parchetul European pentru a scădea numărul acestora.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.