Comisia Europeană este pregătită să cofinanțeze construcția unui al treilea pod peste Dunăre între România și Bulgaria!

Comisia Europeană este pregătită să cofinanțeze construcția unui al treilea pod peste Dunăre între România și Bulgaria, precum și un proiect de îmbunătățire a navigației pe fluviu, scrie presa bulgară. Fondurile pot veni din programul Connecting Europe Facility (CEF), dar înainte de asta Bulgaria și România trebuie să semneze un acord pentru a începe construcția podului.

Subiectele au fost discutate în cadrul unei videoconferințe între comisarul pentru transporturi Adina Vălean și ministrul transporturilor bulgar Hristo Alexiev, relatează Economic.bg.

Comisarul european Vălean a transmis că Bulgaria ar trebui să grăbească pregătirea proiectului noului pod peste Dunăre, astfel încât acesta să poată fi prezentat până la jumătatea lunii ianuarie 2023 în actualul apel de propuneri din cadrul mecanismului CEF. Ministrul bulgar a informat că Bulgaria a transmis deja României un draft de acord pentru un al treilea pod, asupra căruia se așteaptă opinia vecinului din nord.

România este legată de țara de la sud de Dunăre prin două poduri: Giurgiu – Ruse (Podul Prieteniei – inaugurat în 1954) și Calafat – Vidin (New Europe Bridge – inaugurat în 2013).

Noul pod peste Dunăre între Giurgiu și Ruse ar putea avea secțiune combinată de autostradă și cale ferată. Proiectul unui al doilea pod peste Dunăre între Giurgiu și Ruse nu este tocmai unul nou, însă în primăvara anului 2021 o companie din Bulgaria a realizat randări video cu noua legătură rutieră și feroviară.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.