Profit uriaș și indicatori depășiți pe toate palierele, în anul 2022, la Regia Națională a Pădurilor-Romsilva!

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a obținut, în anul 2022, venituri de 3,3 miliarde de lei, în creștere cu 17,9% față de bugetul de venituri și cheltuieli aprobat pentru anul în curs. O creștere s-a înregistrat și la cifra de afaceri, aceasta fiind de 3 miliarde de lei la finalul anului, cu 20% peste indicatorii stabiliți, a precizat directorul general interimar al Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva, Daniel Nicolăescu.

În același timp, cheltuielile au crescut cu doar 1,8% față de programul inițial.

Cea mai mare creștere se înregistrează în privința profitului brut, acesta fiind prognozat pentru anul în curs de peste 500 milioane de lei, față de 50 milioane de lei prevăzuți în bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2022.

Pentru anul viitor, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva își propune să obțină venituri totale de 3,45 miliarde de lei, o cifră de afaceri de 3,1 miliarde de lei și un buget de cheltuieli de 3,2 miliarde de lei. În privința profitului, pentru anul 2023, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva estimează un profit brut de 250 milioane de lei, pe fondul creșterii salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată și a evoluției pieței lemnului pe anul viitor, prețul de vânzare a masei lemnoase rămânând relativ constant.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării, și asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. De asemenea, Romsilva administrează 22 de parcuri naționale și naturale, precum și 12 herghelii de stat.

Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% dețin certificarea managementului forestier în standard internațional.

Programul anual de regenerare a pădurilor, îndeplinit

 Programul anual de regenerare a pădurilor proprietatea publică a statului va fi îndeplinit de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, până la finalul anului urmând să fie regenerate 14.909 hectare, din care 10.206 hectare prin regenerare naturală și 4.703 hectare prin regenerare artificială, prin lucrări de împăduriri.

În cele două campanii de împăduriri, de primăvară și de toamnă, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a plantat, până la această dată, 24,5 milioane de puieți forestieri, produși în pepinierele silvice proprii.

Programul de regenerare a pădurilor de stat administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva pe tot anul 2022, în cele două campanii de împăduriri, de primăvară și de toamnă, prevede lucrări de regenerare pe 14.057 hectare, din care 9.354 hectare prin regenerări naturale și 4.703 hectare prin lucrări de împăduriri, pentru care s-a alocat un buget total de 220,4 milioane lei.

În ultimii cinci ani, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a regenerat 72.892 hectare fond forestier de stat, din care 47.335 hectare prin regenerări naturale și 25.557 hectare prin lucrări de împădurire, fiind plantați, în total, 141,37 milioane puieți forestieri.

Romsilva oferă populației circa 2 milioane de metri cubi lemn pentru foc până la finalul anului 2022

 Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a livrat direct populației, în primele 11 luni ale anului, 1.843.651 metri cubi de lemn pentru foc, la un preț mediu de 230 lei/m.c., fără TVA.

Până la finalul anului, volumul de lemn pentru foc livrat direct populației urmează să crească până la 2 milioane de metri cubi, cu circa 300 de mii de metri cubi mai mult decât în anul precedent.

Prețul lemnului pentru foc variază în funcție de specie, sortiment, zonă și locul de livrare. La acest preț se pot adaugă costuri precum cele de secționat, despicat, paletizat, dar și cele legate de serviciul de transport până la beneficiar, atunci când aceste servicii suplimentare sunt oferite de ocoalele silvice din cadrul Romsilva.

10 milioane de metri cubi de lemn din pădurile proprietatea publică a statului, puși pe piață în acest an

 Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a oferit pe piață în acest an un volum de 10 milioane metri cubi de lemn, cu 500.000 de metri cubi în plus, față de programul anual.

Suplimentarea volumului a fost aprobată de Consiliului de Administrație al Romsilva, la propunerea directorului general, pentru asigurarea necesarului de pe piața lemnului.

Din acest volum, în primele 11 luni ale anului au fost oferiți agenților economici de profil, ca masă lemnoasă pe picior, un volum de 6,13 milioane metri cubi, fiind adjudecați 5,53 milioane metri cubi, la prețul mediu de 326,95 lei/m.c.. Menționăm că prețul mediu de pornire în cadrul licitațiilor a fost de 197,45 lei/m.c.

De asemenea, au fost oferiți agenților economici și un volum de circa 1,1 milioane metri cubi de lemn fasonat, recoltat prin mijloace proprii sau prin contracte de prestări servicii cu operatori atestați în activitatea de exploatare forestieră. În primele 11 luni, a fost adjudecat un volum de 1 milion metri cubi lemn fasonat, la prețul mediu de 595 lei/m.c.

La acestea, se adaugă circa 2 milioane metri cubi de lemn pentru foc livrat, până la finalul anului, direct populației.

Tot volumul de lemn a fost oferit în cadrul licitațiilor electronice, fiind asigurată astfel transparența, eficiența, echidistanța, precum și condiții concurențiale sporite pentru toți agenții economici atestați care au participat la aceste licitații.

Menționăm că pentru anul 2023, Consiliul de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva a aprobat punerea pe piață a unui volum de 10 milioane metri cubi de lemn, venind în întâmpinarea cererii crescute pentru această resursă. Din acest volum, circa 50% va fi valorificat ca lemn fasonat, exploatat prin forțe proprii sau contracte de prestări servicii de exploatare forestieră, și restul de 50% prin licitații de vânzare a lemnului pe picior către agenții economici atestați.

 Investiții de circa 170 de milioane de lei

 Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a realizat, în acest an, investiții de circa 170 de milioane de lei, din care 110 de milioane din fondul de accesibilizare și 60 de milioane din fonduri proprii.

Din cele 110 milioane de lei din fondul de accesibilizare s-au construit 303,17 kilometri de drumuri forestiere, s-au reabilitat 1.473,76 kilometri de drumuri forestiere și s-au realizat proiectele pentru 254,9 kilometri de drumuri forestiere și 49,1 kilometri de cale ferată forestieră.

Cele 60 de milioane de lei din fonduri proprii au fost investite în utilaje destinate mecanizării lucrărilor silvice, pentru realizarea drumurilor forestiere, pentru exploatarea și prelucrarea lemnului, inclusiv tractoare articulate forestiere, instalații de irigat pentru pepinierele silvice, precum și mijloace de transport, precum autocamioane pentru transportul lemnului, cu macara, și autoutilitare cu benă.

Menționăm că Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează o rețea de 26.514 kilometri de drumuri forestiere și 67 de kilometri de cale ferată forestieră.

Mai multe controale în pădurile de stat administrate de Romsilva

 Numărul controalelor în fondul forestier proprietatea publică a statului, administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, a crescut cu 5% în primele 9 luni ale anului, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Astfel, în primele 9 luni ale acestui an au fost realizate 9.179 controale de fond și 976 controale parțiale, fiind constatat un volum al tăierilor ilegale de 22.075 metri cubi, în ușoară creștere față de primele trei trimestre din anul 2021, când a fost înregistrat un volum de 19.433 metri cubi tăieri ilegale.

Valoarea pagubelor provenite din tăieri ilegale și pășunat abuziv se ridică, în primele 9 luni, la 11.034.195 de lei.

De asemenea, în același interval, personalul silvic din cadrul Romsilva a efectuat 63.583 controale la circulația materialului lemnos, din care 11.242 în comun cu organele de poliție, în cadrul acestor acțiuni fiind întocmite 3.357 procese verbale de constatare a infracțiunilor silvice și aplicate contravenții silvice cu o valoare totală de 2,82 milioane de lei.

Scădere semnificativă a numărului de agresiuni la adresa personalului silvic din cadrul Romsilva

 Șapte cazuri de agresiune la adresa personalului silvic din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva s-au înregistrat de la începutul anului, un număr semnificativ mai mic față de cele 35 de cazuri înregistrate în anul trecut.

Din cele șapte cazuri de agresiune, doar trei, înregistrate la direcțiile silvice Mureș și Argeș, au necesitat îngrijiri medicale. Toate cazurile de agresiune sunt în curs de cercetare penală.

Menționăm că în acest an, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a achiziționat 4.034 arme letale pentru dotarea personalului silvic de teren cu atribuții de pază, în prezent fiind efectuate formalitățile necesare pentru înregistrarea armamentului nou achiziționat și pentru avizarea personalului silvic cu atribuții de teren.

Creștere semnificativă a incendiilor în pădurile de stat administrate de Romsilva

 Până la jumătatea lunii decembrie, în fondul forestier proprietatea publică a statului, administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, s-au înregistrat 828 de incendii, cu mult peste cele 254 de incendii înregistrate pe parcursul anului 2021.

Incendiile în fondul forestier au fost favorizate de seceta prelungită și de lipsa precipitațiilor, precum și de temperaturile ridicate înregistrate pe parcursul întregului an.

Suprafața afectată de aceste incendii a fost de 10.912 hectare, din care 10.744 hectare de litieră. În aceste incendii au fost afectați 6.650 de metri cubi și 207.694 puieți forestieri, pagubele fiind de 2,53 milioane de lei.

Cele mai multe incendii în fondul forestier administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva s-au înregistrat în județul Gorj, 133, urmat de județele Sibiu, cu 76 de incendii, Mehedinți, 52, Caraș – Severin, cu 49 de incendii, și Vâlcea, cu 43 incendii în fondul forestier.

Cele mai multe incendii în fondul forestier au fost provocate de extinderea incendiilor de miriște sau de vegetație ierboasă din apropierea pădurilor.

Pentru prevenirea incendiilor de pădure, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a adoptat mai multe măsuri, între care intensificarea măsurilor de patrulare în fondul forestier, în special în zonele de risc, acțiuni de informare a cetățenilor, turiștilor și a angajaților firmelor de exploatare, lucrări de întreținere a liniilor izolatoare, colnicelor și a șanțurilor de minim sanitar în fondul forestier, pentru a preveni extinderea propagării în cazul declanșării incendiilor.

Toate suprafețele afectate de incendii în fondul forestier administrat vor fi refăcute de către Regia Națională a Pădurilor – Romsilva în campaniile viitoare de împăduriri.

Romsilva a obținut venituri substanțiale din activitățile conexe silviculturii

 Peste 34 milioane de lei au fost obținute de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva în primele 11 luni ale anului din activități conexe silviculturii, precum cinegetică, fructe de pădure, ciuperci sau plante medicinale.

Astfel, din activitățile de vânătoare și din valorificarea cărnii de vânat au fost obținuți 5.060.303 lei, iar alți 969.550 de lei au fost obținuți din vânzarea fazanilor vii. Valorificarea păstrăvilor de consum a generat venituri de 9.249.930 de lei.

De asemenea, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a obținut 11.044.541 lei din vânzarea fructelor de pădure, 5.296.200 lei din valorificarea trufelor, 2.687.828 lei din vânzarea plantelor medicinale și alți 235.805 din cea a ciupercilor.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva gestionează 242 fonduri de vânătoare și administrează 27 de păstrăvării aflate în funcțiune, precum și 3 fazanerii, la Gherghița, Pișchia și Ghimpați.

 

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.