Federația Silva se delimitează de orice formațiune politică care ar dori să transforme mitingul silvicultorilor în subiect de propagandă

Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva, structură sindicală și profesională reprezentativă pentru sectorul silvic din România, organizează astăzi, 12 ianuarie 2023, începând cu ora 10.00 un miting pentru salvarea pădurilor proprietate publică a statului de la înstrăinare, la care au fost convocați să participe circa 5.000 de membri de sindicat și invitați din partea asociațiilor profesionale și patronale din domeniu, în Piața Victoriei, la sediul Guvernului României.

Mitingul de protest este unul destinat exclusiv membrilor noștri din cadrul Federației Silva și a camarazilor sindicaliști de la Confederația Sindicală Națională Meridian, fiind doar o acțiune cu caracter profesional și sindical, fără nici o asociere sau interferență cu nici o formațiune politică sau de altă natură.

Nu reprezentăm decât interesul pădurii românești, al sectorului silvic și al membrilor noștri de sindicat, lucrători în domeniu.

Pe această cale dorim să salutăm mesajele de susținere primite în aceste zile de la o parte din oamenii politici, reprezentanți ai partidelor aflate la guvernare dar și a celor din opoziție pe care-i asigurăm de toată considerația celor peste 15.000 de membri de sindicat ai Federației Silva. Decidenții politici pot contribui efectiv la susținerea acestei cauze, prin votul de respingere în Parlamentul României a formei actuale a Proiectului de lege promovat de Guvern, înregistrat la Senat cu nr. L831/2022, care va intra în dezbatere în procedură de urgență, odată cu începerea sesiunii parlamentare.

Reamintim principalele revendicări ale participanților la miting:

1.Retragerea de către Guvernul României a Proiectului de lege pentru modificarea și completarea O.U.G nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, prin care se dă o lovitură decisivă majorității regiilor autonome ale statului, forțând reorganizarea acestora prin divizarea activităților de serviciu public de activitățile comerciale, fiind astfel puse în pericol cele 3,1 milioane hectare păduri proprietate publică a statului, care sunt administrate în prezent de Romsilva, regie autonomă de interes national.

2Exceptarea pădurilor de la aplicarea guvernanței corporative, sistem de management ce are în vedere în principal maximizarea profitului și înlocuirea acestuia cu managementul forestier durabil, singurul care asigură continuitatea în gospodărirea și protejarea pădurilor prin dezvoltarea echilibrată și unitară a celor trei funcții ale pădurilor, funcția ecologică, funcția socială și cea economică.

Suntem preocupați de soarta pădurilor României, de cetățenii care trebuiesc aprovizionați cu lemnul necesar încălzirii locuințelor sau pentru construcții, ne pasă de locurile de muncă din sectorul de administrare a pădurilor, de exploatare și de prelucrare a lemnului, ne pasă de menținerea și atragerea lucrătorilor în zonele rurale, aproape de pădure și de meșteșugul lemnului, ne pasă de industria mobilei care are nevoie de lemn autohton, de calitate bună și la prețuri corecte.

Revendicările susținute de Federația Sindicatelor Silva au ca scop asigurarea unei gestionări durabile a pădurilor, indiferent de forma de proprietate, consolidarea activității administratorului fondului forestier proprietate publică a statului, menținerea locurilor de muncă în sectorul silvic, asigurarea unui nivel decent de salarizare, aplicarea statutului profesional, precum și reconsiderarea rolului silvicultorilor în societate.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.