Deputatul PSD, Dan Cristian Popescu, mesaj tranșant: “Marcel Ciolacu-varianta cea mai potrivită pentru funcția de premier din partea PSD!”
A început o nouă sesiune parlamentară, cu multe provocări, în contextul în care ne aflăm într-un an preelectoral, care prefigurează patru rânduri de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale! Domnule deputat PSD, Dan Cristian Popescu, vă rog să spuneți câteva cuvinte despre anul 2022 dar și cum vedeți anul 2023, din punct de vedere politic și nu numai…
În contextul în care, la finele anului 2021, care a fost un an politic foarte greu, noi, cei de la Partidul Social Democrat am intrat la guvernare, pot spune că anul 2022 a fost și mai plin de provocări. Anul trecut, a trebuit să rezolvăm urgent niște lucruri foarte grave care se întâmplau în România și care afectau din plin cetățenii. Și mă refer aici la prețurile la energie, la inflație, la consecințele alarmante ale crizei Covid-19, mai ales pe plan economic, dar mai presus de orice, la consecințele războiului din Ucraina.
Am reușit să trecem insa cu bine de aceste obstacole. Au fost luate măsuri care au redus impactul prețurilor la energie și, în consecință, se va reduce – nu o spun doar eu ci și specialiștii în economie, inclusiv cei de la BNR – inflația, în acest an. Din fericire, de criza Covid-19 cred că am scăpat deși mai sunt anumite urmări nefaste, la nivel global și, implicit, și în România.
Cred, de asemenea, că am făcut față foarte bine provocărilor care au fost generate de conflictul de la granița României. În anul 2021, ne confruntam cu problemele noastre și nu știam că se poate și mai rău. În 24 februarie, un conflict de neimaginat pentru anul 2022 a izbucnit lângă noi și el continuă, cu efectele și consecințele de rigoare.
Sunt convins că nu toți oamenii sunt mulțumiți de prestația actualului Guvern, sunt convins că nu toate așteptările acestora au fost împlinite, sunt convins că se putea face mai mult dar, pe de altă parte, sunt convins că dacă Partidul Social Democrat nu ar fi intrat la guvernare, situația economică era mult mai proastă astăzi. Cred că decizia Partidului Social Democrat de a intra la guvernare a fost una bună. Evident, cu costurile electorale de rigoare. Ar fi fost mult mai ușor pentru noi în opoziție, scorul nostru electoral ar fi fost, evident, mult mai mare, dar decizia liderilor Partidului Social Democrat a fost una bună, în contextul în care foarte multe lucruri au fost rezolvate și România este astăzi o țară stabilă, care are creștere economică, am trecut cu bine de mai multe crize simultane și ne uităm cu optimism și speranță la lucrurile care mai trebuie rezolvate. Având stabilitate, având creștere economică, având o absorbție foarte bună a banilor europeni, având creșteri la pensii, salariul minim, alocații, ajutoare sociale, la care adăugăm și voucherele sociale, sunt convins că toți cei care au avut cea mai mare nevoie de susținere au primit-o.
Ne uităm, în aceste condiții, cu optimism la anul 2023. Noi, cei de la Partidul Social Democrat, nu tratăm, în niciun an caz, acest an ca unul preelectoral. Sigur, românii, presa, analiștii se uită la anul 2023 ca la unul preelectoral, dar pentru noi sunt mult mai importante provocările și problemele pe care trebuie să le rezolvăm pentru a intra cu fruntea sus în anul 2024, un an electoral foarte greu pentru toate partidele, cu patru rânduri de alegeri, care va seta un curs pentru următorii patru ani.
“Prestația miniștrilor PSD – foarte bună”
Cum apreciați prestația miniștrilor Partidului Social Democrat?
Noi suntem mulțumiți de modul în care miniștrii noștri și-au îndeplinit atribuțiile. Au fost oameni cu experiență mare în partid, dar și oameni noi în plan politic, dar cu toții, spun eu, au arătat că sunt personele potrivite, la locul potrivit. De exemplu, la Ministerul Transporturilor, a fost primul an de după 1990 în care s-au încheiat contracte de zece miliarde de euro. Este o bază foarte bună pentru a vedea, în sfârșit, lucrările de infrastructură pe care le așteptăm cu toții. Pot evidenția, de asemenea, și prestația ministrului Câciu, la Finanțe, a ministrului Rafila, la Sănătate, a doamnei Firea, la Ministerul Familiei, a ministrului Daea, la Agricultură, și să nu uităm de ministrul Budăi, la Ministerul Muncii, toți reușind să aibă o activitate foarte bună la nivel guvernamental.
“Nu vor fi probleme privind rotativa pentru că, în caz contrar, ar fi afectată stabilitatea României!”
Domnule Popescu, peste mai puțin de patru luni va avea loc mult discutata și negociata rotativă a premierilor. Va pleca Nicolae Ciucă, va veni, cel mai probabil, liderul PSD, Marcel Ciolacu. Cum comentați?
Am văzut deja opinii ale unor analiști, ale unor specialiști în politică, care susțin că este posibil ca președintele Iohannis să nu-l desemneze pe candidatul propus de Partidul Social Democrat, Marcel Ciolacu. Mai mult, am văzut că se spune că unii liberali nu ar agrea varianta acestei rotative și își doresc să dețină, în continuare, funcția de premier. Noi nu luăm în considerare aceste ipotetice situații pentru că am vorbit ceva foarte clar, cred eu, de la început. Ne-am asumat împreună cu cei de la PNL intrarea la guvernare, în niște condiții foarte clare, cu bună-credință, care se refereau în primul rând la ce putem face pe plan guvernamental și parlamentar, pentru români. Noi suntem convinși că partenerii de guvernare se vor ține de cuvânt și nu vor fi probleme privind rotativa pentru că, în caz contrar, ar fi afectată România, stabilitatea acesteia, economia și, implicit, românii și chiar consider că nu este nevoie de un moment trist precum a fost cel din septembrie-noiembrie 2021 când, în plină criză pandemică, asistam cu toții la scandaluri interminabile între PNL și USR.
Nu cred că vreun decident și-ar dori repetarea acelei situații politice iresponsabile.
“Vă puteți imagina unde era astăzi România cu un guvern Cîțu, alimentat de interminabilele scandaluri dintre PNL și USR?”
Va reprezenta pentru PSD numirea unui premier o provocare politică și electorală mai mare decât este astăzi, când premierul este dat de PNL?
În principiu, președintele partidului, Marcel Ciolacu, va fi propunerea Partidului Social Democrat pentru funcția de premier. Trebuie, evident, o decizie formală luată în acest sens în cadrul partidului și, bineînțeles, ca dânsul să dorească acest lucru. Și, evident, să fie acceptată această nominalizare de către președintele Iohannis. Noi nu credem că ar fi vreo problemă în sensul ăsta. Bineînțeles că, în momentul în care vom deține, ca partid, funcția de premier, răspunderea va fi mai mare. De aceea, în cadrul comisiilor de specialitate din cadrul PSD, se lucrează intens la un program de guvernare care va purta o amprentă mai pregnantă a social-democrației.
Opinia mea este că Marcel Ciolacu este varianta cea mai potrivită pentru funcția de premier din partea Partidului Social Democrat. Sigur, așa cum am spus, decizia finală va fi luată în cadrul partidului, dar sunt convins că Marcel Ciolacu va fi un premier foarte bun, de altfel dânsul este și artizanul intrării noastre la guvernare, mai ales că în partid existau, pe atunci, voci că PSD ar trebui să rămână în opoziție.
Realitatea a demonstrat însă că decizia asumată de președintele Ciolacu a fost una foarte bună pentru România și români. Vă puteți imagina unde era astăzi România cu un guvern Cîțu, alimentat de interminabilele scandaluri dintre PNL și USR? Eu, unul, refuz să mă gândesc la această situație apocaliptică, în care inflația ar fi depășit 30%!
Dacă însă am fi gândit strict politicianist și electoral, PSD ar fi obținut mai multe procente dacă ar fi rămas în opoziție. Partidul Social Democrat însă este convins că și-a făcut, prin intrarea la guvernare, datoria față de români.
“Un lider politic de anvergura domnului Marcel Ciolacu nu se teme de preluarea funcției de premier și nici de provocările aduse de aceasta!”
Domnule deputat Popescu, se teme PSD că prin preluarea funcției de premier, prin Marcel Ciolacu sau alt lider, partidul ar putea pierde procente electorale prețioase, în contextul mizei electorale a anului 2024? Mai mult, credeți că Marcel Ciolacu ar ezita să preia această funcție și, implicit, responsabilitatea acesteia, de teama deteriorării propriei imagini publice?
Tot timpul când deții funcția de premier ești mai expus politic, dar dacă îți propui să faci lucruri bune și să îndrepți greșelile trecutului nu cred că trebuie să te temi de ceva. Sigur, trebuie o foarte bună comunicare, trebuie ca oamenii să înțeleagă măsurile pe care le propunem. Asta este, de altfel, cheia succesului în politică. Un lider politic de anvergura domnului Marcel Ciolacu nu se teme de preluarea și provocările care derivă din funcția de premier. Este, de altfel, în fișa postului unui politician, și Marcel Ciolacu este unul foarte bun, care a demonstrat că poate să își asume răspunderi și să preia funcții dintre cele mai grele.
“Ministrul Energiei, Virgil Popescu, se agață cu disperare de funcție. S-au adunat, în ceea ce-l privește, prea multe lucruri care nu mai pot fi mușamalizate sau tolerate!”
Domnule Dan Cristian Popescu, care este cheia rezolvării schimbării actualului ministru al Energiei, liberalul Virgil Popescu, cel care adduce, implicit, grave prejudicii de imagine, nu numai PNL dar și PSD?
Noi am cerut, aproape unanim, demisia dânsului. Considerăm că s-au adunat prea multe lucruri care nu mai pot fi tolerate și nici mușamalizate. După problema generată de lista prețurilor la energie, a venit, din păcate, și acest eveniment nefericit care a condus la moartea a trei muncitori români. Sigur, nu este o vină directă a ministrului Popescu, dar o demisie de onoare, care să arate asumarea responsabilității, ar fi fost o normalitate pentru un politician care privește mai departe de rațiuni strict politicianiste. Este inadmisibil ca, în anul 2023, oamenii care lucrează în mină să fie transportați cu mașini atât de vechi. Din punctul meu de vedere, este un lucru care nu este de tolerat și cred că, oricât ar încerca “să se spele pe mâini”, răspunderea îi aparține și ministrului Energiei. Este de neconceput să nu asiguri toate condițiile de muncă și de transport necesare unor oameni care oricum au o muncă extrem de grea.
Demisia ministrului Virgil Popescu ar reprezenta o detensionare a situației, dar și o dovadă de responsabilitate și maturitate politică! Faptul că ministrul Energiei continuă să se agate, cu disperare, aș putea spune, de această funcție, reprezintă o bilă neagră și pentru dânsul, dar trebuie să recunoaștem că și pentru imaginea Guvernului.
De la realizarea acestei Coaliții, noi am susținut că premierul este cel care girează și evaluează activitatea miniștrilor. Din punctul meu de vedere, premierul Ciolacu nu-l va accepta în noul Guvern pe ministrul Energiei, Virgil Popescu. Este opinia mea, cunoscându-l pe Marcel Ciolacu, nu este o decizie a partidului.
De altfel, Marcel Ciolacu a și declarat că, în eventualitatea în care va prelua, la rotativă, funcția de premier, nu îl va mai accepta în noul Guvern pe Virgil Popescu.
Atunci, răspunsul îl aveți chiar de la președintele PSD, Marcel Ciolacu.
“Sper că liberalii au învățat ceea ce era de învățat din lecția colaborării cu USR!”
Cum vedeți evoluția principalului partener de guvernare, PNL? Credeți că mai este posibilă, în contextul anului electoral 2024, o alianță PNL-USR?
Eu sper că liberalii au învățat ceea ce era de învățat din lecția colaborării cu USR, și anume, că politica trebuie făcută pentru oameni, nu conjunctural, doar pentru a forma o alianță cu oricine și pentru a obține niște funcții. Cred, de asemenea, că PNL, alături de PSD, a înțeles că au fost făcute lucruri bune pentru români. Este o problemă în PNL, prin prisma faptului că în partid există două curente de opinii. Deși la nivel național putem vorbi de o colaborare alături de PSD, la nivel județean situația stă diferit. De exemplu, în București există trei consilii locale, și anume, sectorul 2, sectorul 6 și Consiliul General al Primăriei Capitalei, unde cei de la PNL colaborează cu USR. Vorbim de un limbaj dublu! Noi sperăm însă ca liberalii să se decidă și să vorbească pe aceeași limbă în toate zonele politice. Este ciudată, să nu spun mai mult, această abordare politică a dânșilor și sper ca dânșii să-și reconsidere poziția de la nivel local, mai ales în București. În caz contrar, ne va fi greu să avem o colaborare foarte bună cu dânșii, în toată țara, în folosul românilor.
“Cătălin Drulă vrea cu disperare să fie o imitație a lui Traian Băsescu!”
Cătălin Drulă și ceilalți lideri USR își mențin limbajul extrem de critic la adresa Coaliției, în tentativa de a se poziționa ca o alternativă reală la actuala Putere. Reprezintă USR, domnule Dan Cristian Popescu, o amenințare electorală pentru PSD?
Am observat, ceea ce am anticipat de altfel, că românii le dau useriștilor tot mai puțin credit.
Am văzut recent un sondaj care poziționa USR la un scor electoral de doar 8%, procent ce reprezintă aproape jumătate din scorul electoral obținut de aceștia acum doi ani și două luni. Acest scor ar trebui să le dea de gândit și să înțeleagă că politica se face la masă, cu soluții, cu idei, mai puțin cu invective și scandaluri. Aceste lucruri te ajută, poate, în unele momente, conjunctural, dar pe termen lung ele nu sunt agreate de cetățeni. Sunt mulți oameni de valoare în USR, dar și membri și simpatizanți ai acestui partid, și aceștia așteaptă lucruri palpabile, soluții viabile, nu doar sloganuri și scandaluri.
În opinia mea, Cătălin Drulă nu a reușit să iasă din tiparul stridenței ba, mai mult, vrea să ducă partidul tot mai multe în acea zonă. Vrea să fie, cu disperare, o imitație a lui Traian Băsescu, la începutul carierei politice a acestuia. Din păcate, dacă pot spune așa, Cătălin Drulă nu are talentul politic al lui Traian Băsescu și reușește să fie doar o palidă copie a acestuia. Mai mult, nu mai sunt vremurile în care Băsescu convingea populația. Astăzi, oamenii vor stabilitate. Și, pe de altă parte, Drulă și USR au o concurență foarte serioasă din partea celor de la Alianța pentru Unirea Românilor.
USR tinde să fie un partid izolat, care nu pare a avea rețeta ieșirii din conul de umbra în care a intrat. Anticipez o scădere electorală a celor de la USR și cred ca, în contextul continuării acestui tip de politică, intrarea în noul Parlament nu va mai fi o certitudine.
“Cei de la AUR, care se declară naționaliști, fac și lucruri care nu ajută România. Avem nevoie de unitate, nu de dezbinare!”
Reprezintă, domnule deputat, un pericol pentru PSD și, implicit, pentru viitorul european al României posibila creare a unui pol naționalist în jurul AUR?
Să știți că toți cei care facem politică, inclusiv eu, suntem naționaliști și ne iubim țară. Uneori însă, cei care se declară naționaliști fac, din păcate, și lucruri care nu ajută România. Nu cred că toate acțiunile celor de la AUR sau ale doamnei Șoșoacă ajută România. Când te duci la Ambasada Rusiei și vrei să predai, la cheie, România, nu cred că prin acest gest ajuți țara! Când creezi instabilitate, într-o perioadă în care România are nevoie mai mult decât oricând de stabilitate, nu poți să ajuți România. Mai mult, când te duci să scandezi împotriva liderilor politici, de Ziua Unirii Principatelor, nu poți să ajuți România. România are nevoie de unitate, nu de dezbinare!
Nu știu ce alianțe se vor face, dacă se vor face, în jurul AUR. Fără intrarea într-un pol așa-zis nationalist, nu cred ca partidul SOS România va intra în Parlament. Cei de la AUR cred că vor avea o scădere, în votul de la urne, față de scorul din sondaje. Nu au structurile necesare, la nivel teritorial, pentru a obține și la urne votul din sondaje.
Un interviu realizat de Iulian Badea