Expoziția „Retrospectivă Angela Popa Brădean”, la Muzeul Național Cotroceni

Muzeul Național Cotroceni vernisează joi, 2 martie 2023, ora 16.00, în Spațiile Medievale, expoziția Retrospectivă Angela Popa Brădean, un omagiu adus unuia dintre artiștii semnificativi ai picturii românești contemporane.

Cu o carieră de câteva zeci de ani dedicată artei vizuale, Angela Popa Brădean se remarcă printr-o sensibilitate rar întâlnită. Fiica pictorului Nicolae Popa, decanul Academiei de Arte Frumoase din Iași și soția marelui desenator Traian Brădean a fost, încă din copilărie, înconjurată de nume mari din pictură, precum Nicolae Tonitza sau Alexandru Ciucurencu, profesorul ei din facultate.

Opera sa i-a adus Angelei Popa Brădean recunoaștere națională și internațională, fiind distinsă cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer. De asemenea, lucrările sale au participat la numeroase expoziții internaționale, individuale și de grup.

Arta ei a fost foarte bine privită de către criticii din domeniu, așa cum remarca și Mircea Grozdea, în 1984, în volumul „Pictori contemporani”: „Un mers drept, fără cotituri și salturi […] o artă limpede și senină, pentru care pânza este «oglinda sufletului», o evoluție calmă și sănătoasă, într-un veac frământat și molipsit de influențe străine, iată o pildă rară în pictura contemporană românească.”

Expoziția găzduită de Muzeul Național Cotroceni, realizată în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, cuprinde peste 100 de lucrări de pictură în ulei pe pânză, pastel și desen cu tematică diversă, precum portretul, peisajul, natura statică etc.

Cele aproape 50 de desene expuse sunt realizate în perioada 1957-1967, în cadrul unui proiect de cercetare realizat în colaborare cu Institutul de Antropologie.

Expoziția poate fi vizitată, în perioada 3 martie – 16 aprilie 2023, în cadrul turului complet al muzeului sau în cadrul turului expozițional, de marți până duminică, în intervalul orar 9.00-17.00, doar în baza unei programări prealabile, la adresa de e-mail vizitare@muzeulcotroceni.ro sau la numerele de telefon 021.317.31.07 / 0725.518.381.

La intrarea în muzeu se va prezenta un act de identitate în original (C.I. sau pașaport).

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.