Centralele de apartament ar putea fi interzise în România!

Centralele de apartament pe gaz ar urma să fie interzise în Europa. Veste proastă pentru cea mai comodă şi fezabilă modalitate de încălzire în România.

Centralele de apartament, la fel ca maşinile pe motorină sau benzină, devin istorie. Uniunea Europeană încurajează statele comunitare să renunțe la încălzirea locuințelor cu ajutorul centralelor pe gaze naturale. Însă nu se știe cât timp va mai dura până când recomandările privind renunțarea la combustibilii fosili să devină cerință obligatorie.

Expertul în energie Dumitru Chisăliță a precizat că această tendință de limitare a folosirii centralelor care folosesc combustibili fosili a început în urmă cu 10 ani.

”Este ceva ce se întâmplă din 2013-2017. Nu numai în România ne încălzim cu centrale pe gaze. Și alte 65 de milioane de apartamente din Europa se încălzesc tot așa”, a explicat specialistul.

La nivel european, 65 de milioane de locuințe sunt încălzire cu centrale termice pe gaze naturale, din care circa 3 milioane sunt în România, iar înlocuirea lor ar fi extrem de costisitoare.

Centralele pe gaz natural sunt utilizate pe scară largă astăzi în Europa pentru a furniza apă caldă și încălzirea spațiului în clădirile casnice, comerciale și industriale, potrivit unei analize realizate de Asociația Energia Inteligentă.

Potrivit acesteia, centralele de apartament pe gaz natural produc 38% din energia finală pentru încălzirea spațiului UE în clădirile rezidențiale. Obiectivele UE de decarbonizare, stabilesc înlocuirea acestor centrale de apartament pe gaz natural cât mai curând posibil, cu pompe de căldură, încălzire solară și/sau geotermală sau sisteme de termoficare.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.