Eurodeputatul PUSL, Maria Grapini, susține sistarea importurilor de cereale din Ucraina

SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

Susținătoare ferventă a drepturilor fermierilor români, europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D, susține sistarea importurilor de cereale din Ucraina.

În contextul în care Polonia, Ungaria și Slovacia interzic importurile de cereale din Ucraina, eurodeputatul Grapini a avut o nouă intervenție tranșantă în favoarea fermierilor români, grav afectați de importurile de cereale din Ucraina.

Mai mult, Maria Grapini taxează declarațiile ministrului român al Agriculturii, Petre Daea, care a propus taxarea vamală a cerealelor din Ucraina.

„Vreau să îl anunț pe ministrul Daea că încalcă un Regulament, în contextul în care un stat membru nu poate pune taxe vamale dacă acordul comercial este stabilit de UE. Statul român poate face, astăzi, exact ceea ce au făcut Polonia, Slovacia, Ungaria și, probabil, va face și Bulgaria, și anume, să nu mai importe cereale din Ucraina pentru că presiunea pe fermieri este imensă. L-am auzit pe ministrul Daea spunând că comerțul este de competență, exclusiv, europeană. Am recitit Tratatul și vă spun că deși acordurile comerciale sunt de competență europeană – pentru că acordurile comerciale cu țări terțe se încheie pentru toate statele membre-, dacă și cât să import eu, ca stat, dintr-o țară terță, este exclusiv decizia mea, ca stat membru. Concret, Comisia Europeană nu ne poate obliga să importăm cereale din Ucraina!”, a punctat eurodeputatul PUSL.

De asemenea, Maria Grapini a avertizat în privința dezinformările apărute în spațiul public care susțin că oficialii Comisiei Europene ne impun să importăm cereale din Ucraina.

“Vreau să clarific această situație: UE încheie acorduri pentru țări terțe, și anume, Canada, Elveția, Ucraina, dar cât să importe este decizia statului membru”, a completat europarlamentarul umanist.

Potrivit Mariei Grapini, statul român putea, pe de o parte, să completeze stocul de siguranță de la fermierii români și să-i scoată astfel din criză, iar pe de altă parte, în cazul în care importurile de cereale din Ucraina se face de către comercianți și nu de către stat, să intervină ferm, pentru că are pârghiile de control în privința cantității și calității acestor cereale.

Nu în ultimul rând, Maria Grapini a reamintit răspunsul primit în acest sens de la președinta Comisiei Europene, Ursula vom der Leyen, care a precizat clar, în cazul tranzitului cerealelor ucrainene pe teritoriul României, că responsabilitatea aparține statului membru, și anume, România, care trebuie să controleze tot ceea ce intră pe coridorul de solidaritate.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.