Emmanuel Macron pune „punctul pe i”: Rusia „a pierdut deja din punct de vedere geopolitic” războiul din Ucraina şi se transformă într-un stat vasal al Chinei!

Rusia „a pierdut deja din punct de vedere geopolitic” războiul din Ucraina şi se transformă într-un stat vasal al Chinei, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron într-un interviu acordat ziarului L’Opinion publicat duminică.

„De facto, (Rusia) a intrat într-o formă de supunere în ceea ce priveşte China şi a pierdut accesul la Marea Baltică, care a fost esenţial, deoarece a determinat decizia Suediei şi Finlandei de a se alătura NATO”, a arătat Macron.

„Acest lucru era de neconceput în urmă cu doar doi ani. Deci este deja o înfrângere geopolitică”, a punctat Macron. care duminică seara urma să îl primească în vizită pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Paris.

„Să fim clari, Rusia nu trebuie să câştige acest război din punct de vedere militar. Aşa că depinde de noi să vedem cum să-i ajutăm pe ucraineni în contraofensiva lor şi cum să pregătim chestiunea garanţiilor de securitate în cadrul negocierilor care vor avea loc în mod inevitabil”, a adăugat Macron.

„Am spus întotdeauna că, în cele din urmă, arhitectura de securitate a Europei va trebui să apere pe deplin Ucraina. Dar ea trebuie să aibă în vedere, de asemenea, şi o non-confruntare cu Rusia şi reconstruirea unui echilibru durabil al forţelor”, a adăugat Macron, precizând: „Dar mai sunt încă mulţi paşi care trebuie făcuţi înainte de a ajunge la acest lucru”.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.