Liniștea dinaintea furtunii (politice)

Anul politic 2015 a debutat suspect de liniștit. Spre deosebire de anii precedenți, când lupta dintre Palate se ducea pe viață și pe moarte, începutul de an 2015 ar indica o normalitate politică de bun augur, dacă nu ar fi atât de iluzorie. Victoria lui Iohannis a reprezentat o lovitură dură pentru pesediști și prezidențiabilul Ponta. Găștile din PSD încă bâjbâie în căutarea unei soluții de compromis. Au avut loc excluderi, scandaluri, tentative de lovituri de Palat eșuate, cel puțin, până în acest moment.

Pesedisții au înșfăcat masca smereniei politice, încercând să arate românilor că au învățat multe din lecția scrutinului din 16 noiembrie. Realitatea este că, în frunte cu Ponta și Dragnea, liderii PSD de la nivel central și local, nu dau doi bani pe ce cred milioanele de români. Vor doar să se mențină la guvernare până la liniștirea apelor politice în Kiseleff. Și în consecință, încă premierul-președinte al PSD, Victor Ponta, nu își permite un război dus pe două fronturi: și cu pesediștii care îi vor capul și cu un Iohannis aflat pe valul popularității. Astfel că Ponta și ceilalți membri ai guvernului mimează dorința de a colabora instituțional cu Iohannis.

În realitate, Iohannis este perceput drept principalul adversar de către liderii PSD. Cu o locomotivă politică de anvergura lui Iohannis, liderii noului PNL vor câștiga, fără probleme, alegerile locale și parlamentare din 2016. În consecință, după liniștirea furtunii din PSD, se va încerca o decredibilizare a președintelui Iohannis, prin diversiuni deja brevetate de televiziunile prietene guvernării pesediste.

Pe de altă parte, Iohannis și liderii PNL trebuie să identifice rapid o soluție pentru preluarea guvernării prin identificarea unei noi majorități parlamentare. Udemeriștii au ieșit deja de la guvernare, minoritățile, altele decât cea maghiară, au făcut un pas similar, în PC apele sunt în fierbere după schimbul dur de replici dintre Voiculescu și Constantin, astfel că situația politică este mult mai fragilă decât pare în realitate. Este adevărat că pentru PNL o variantă optimă din punct de vedere politic este rămânerea în opoziție până la alegerile din 2016, însă românii așteaptă de la Iohannis și implicit PNL preluarea cât mai rapidă a hățurilor Puterii.

Iohannis nu își poate permite să cadă la pace cu PSD nici măcar o secundă. Trebuie, de la Cotroceni, să identifice rapid o altă majoritate care să îi permită să își pună în practică programul cu care a câștigat alegerile prezidențiale. Orice decizie ce va fi percepută ca duală de către electorat poate avea efect de bumerang pentru Iohannis, pentru credibilitatea și popularitatea sa.

Iohannis trebuie să facă tot ce este necesar pentru a aduce PNL la guvernare. Relația sa cu Ponta, care pare ok în aceste zile, se va deteriora vizibil în următoarele luni. Ponta va fi obligat să schimbe macazul și să arate pesediștilor că i se poate opune lui Iohannis. În niciun caz Ponta nu va continua la nesfârșit să adopte masca colaborării cu Iohannis. Este, repet, doar o chestie de luni de zile până când războiul dintre Palate va reizbucni brutal. Mai ales că la anul vom avea două cicluri de alegeri extrem de importante.

Vorbim în aceste zile de liniștea dinaintea furtunii politice. O furtună care va izbucni violent și care nu va putea fi oprită de nimeni. Confruntarea dintre Iohannis și PSD este inevitabilă în acest an…

Un editorial de Iulian Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.