Eurodeputatul PUSL, Maria Grapini, intervenție tranșantă la dezbaterea cu tema „Provocările și prioritățile UE pentru 2024”
După conferința de succes pe tema statului de drept, organizată miercuri, la Bruxelles, europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, a participat vineri, la București, la dezbaterea cu tema „Provocările și prioritățile UE pentru 2024”.
Dialogul, moderat de jurnalistul Ion Ioniță, precede dezbaterea privind Starea Uniunii Europene (SOTEU), care va avea loc în data de 13 septembrie, în cadrul căreia președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va prezenta realizările din ultimul an și prioritățile pentru anul următor. A fost, practic, ultima dezbatere privind Starea Uniunii Europene, înainte de alegerile europene din 2024.
Alături de Maria Grapini, la eveniment au mai participat europarlamentarii Victor Negrescu (S&D), Dragoș Pîslaru (Renew Europe) , Ramona Strugariu (Renew Europe-intervenție online), dar și conf. univ. dr Cristian Pîrvulescu, Decan al Facultății de Ştiinţe Politice.
În intervenția sa, europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în Grupul S&D, a punctat, încă o dată, necesitatea asumării responsabilității în fața avalanșei de provocări social-economice: „Dacă vrem să facem o schimbare, trebuie ca acest lucru să fie asumat de oamenii care pot, știu și vor mai mult decât cei care sunt, astăzi, criticați că nu vor, nu pot sau nu știu să adopte cele mai bune decizii!”, a precizat eurodeputatul Grapini.
De asemenea, Maria Grapini a salutat faptul că grupul politic din care face parte (S&D), cât și domnia sa, a pus un accent deosebit pe politica de coeziune, dar și pe implementarea acesteia în direcția îmbunătățirii nivelului de trai al oamenilor.
„Politica de coeziune a fost, dacă pot spune așa, „firul roșu”, în mandatele pe care eu le-am avut în PE, și rămâne așa și pe mai departe, pentru că noi, cei din grupul nostru, susținem și considerăm acest lucru o prioritate. Eu, de altfel, sunt membru și în comisia de control bugetar și consider că nu trebuie, în niciun caz, subminată politica de coeziune în actualul CFM (bugetul pe termen lung al PE) 2021-2027 pentru că atunci este ca și cum ai scoate o cărămidă din fundația casei”, a mai spus europarlamentarul umanist.
Totodată, eurodeputatul Grapini a reiterat importanța Directivei privind salariul minim, mult-așteptată de cetățeni, care, din păcate, a adăugat Maria Grapini, nu fost bine explicată cetățenilor din România. Mulți români, susține eurodeputatul, se așteptau să aibă un salariu minim similar cu cel din Germania sau Luxemburg. Potrivit Mariei Grapini, această Directivă protejează inclusiv cetățenii români care merg să lucreze în altă țară.
Echitatea fiscală reprezintă o altă prioritate pentru Maria Grapini și pentru grupul politic din care aceasta face parte, în sprijinul afirmațiilor sale eurodeputatul PUSL reamintind lansarea inițiativei cetățenești la nivel european privind impozitarea marilor averi, situație pe care umaniștii o vor rezolvată și în România, cu scopul de a diminua ecartul dintre cei foarte bogați și cei foarte săraci.
Europrlamentarul umanist a vorbit și despre legislația privind transparența salarială, un pas major în privința implementării principiului egalității de remunerare pentru muncă egală.
“Este foarte important acordul, și acesta mult-așteptat, privind directiva femeii, care reglementează faptul că femeile trebuie să aibă loc, obligatoriu, în Consilii. Și, evident, la fel de importantă este și ratificarea și aderarea UE la Convenția de la Istanbul!”, a completat Maria Grapini.
De asemenea, Maria Grapini a vorbit, în intervenția sa, despre câteva rapoarte importante precum cel privind materialele de construcții, cu scopul impunerii unei echități în privința importurilor din țări terțe.
“Chiar ieri, în calitate de raportor principal din partea S&D, am avut întâlnire – cum spunem noi, cu ”raportorii din umbră” – pe proiectul privind piața de gaz și hidrogen. Deși am reușit să trec în Parlamentul European, ne-am blocat la negocierea cu Consiliul European, pe două lucruri foarte importante pentru România, și anume, protejarea consumatorul vulnerabil și nedeconectarea oamenilor de la gaze, în sezonul rece.
Un alt dosar foarte important care este în lucru este cel legat de organizarea pieței energiei electrice, dosar important unde europarlamentarii români trebuie să se lupte să depună amendamente care să aducă un impact pozitiv țării noastre!”, a conchis Maria Grapini, care nu a uitat să reamintească și despre importanța modificării autorității vamale a UE.