Eurodeputatul Maria Grapini a participat la o importantă dezbatere în PE legată de decarbonizarea din  domeniul transporturilor: Nu vom putea trece, exclusiv, la vehicule electrice din anul 2030!

SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

Europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D, a participat, recent, în Parlamentul European, la o importantă dezbatere legată de decarbonizarea din domeniul transportului!

“În calitate de membră a Comisiei pentru transport și turism (TRAN), mi-am spus clar punctul de vedere: nu cred ca vom putea trece, exclusiv, la vehicule electrice începând cu anul 2030. Tintele de mediu, decarbonizarea, trebuie puse în corelare cu posibilitățile tehnice și financiare de schimbare a tehnologiei, dar și de construcție a infrastructurii în Uniunea Europeană!”, a punctat, la finalul dezbaterii eurodeputatul Grapini.

În cadrul întâlnirii  s-a reiterat faptul că decarbonizarea sectorului transporturilor este esențială pentru atingerea obiectivelor climatice ale UE. Pentru a-și aduce contribuția la reducerea emisiilor de gaze, au susținut cei prezenți, sectorul transporturilor trebuie să treacă printr-o transformare care va necesita o reducere cu 90% a emisiilor de gaze cu efect de seră (comparativ cu nivelurile din 1990) până în 2050.

Alarmant este faptul că în timp ce emisiile au scăzut semnificativ în alte sectoare, emisiile din transporturi au crescut în ultimii ani. Este esențial, în aceste condiții, ca transportul de călători și de mărfuri în UE să devină mai eficient și mai puțin dependent de combustibilii fosili.

În martie 2023, Consiliul European a revizuit regulamentul UE din 2019 și a adoptat noi norme pentru a reduce și mai mult emisiile de CO2 generate de autoturismele și camionetele noi.

Normele revizuite stabilesc valori-țintă pentru reducerea treptată a emisiilor. În perioada 2030-2034, emisiile vor trebui reduse cu 55% în cazul autoturismelor noi și cu 50% în cazul camionetelor noi, comparativ cu valorile-țintă pentru 2021.

De menționat faptul că poziția oficială a României în privința Regulamentului Euro 7 vizează următoarele exigențe: îmbunătățirea calității vieții cetățenilor UE; menținerea unui nivel realist al cerințelor, care să nu afecteze efortul investițional pentru electrificarea totală în 2035; să nu afecteze accesibilitatea prețurilor autoturismelor, în special în această perioadă de criză cu puternice presiuni inflaționiste; să nu creeze sau să accentueze dependența industriei auto europene de anumiți producători și zone geografice.

În acest sens, partea română consideră că abordarea generală reprezintă un compromis extrem de fin între aceste constrângeri.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.