Eurodeputatul Grapini, discurs ferm pe tema aderării României la Schengen: Am făcut greșeli care ne costă. Din păcate, costurile sunt suportate de cetățeni, întreprinzători și de România în ansamblul său!
maria.grapini@europarl.europa.eu
Europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D, a participat, recent, la Iași, la Conferința Internațională „Europa fără frontiere interne: dimensiuni politice si instituționale ale aderării României la spațiul Schengen”.
Eurodeputatul Grapini a punctat, în cadrul unei intervenții ferme că vina pentru amânarea aderării României la Spațiul Schengen este partajată. În primul rând, responsabilitatea o are Comisia Europeană, susține Maria Grapini, care în calitatea sa de “gardian al tratatelor” nu a inițiat niciun demers concret la adresa Austriei, stat care a încălcat, fără niciun argument juridic, intrarea țării noastre în Spațiul Schengen.
Când România a încălcat Regulamentul privind mediul, a mai spus eurodeputatul umanist, a intrat, imediat, în infringement și a fost sancționată financiar pentru acest lucru.
“Am făcut un demers pe tema refuzului Austriei și sunt foarte curioasă cum va răspunde Comisia Europeană care nu aplică aceeași unitate de măsură, ca în cazul României și a altor state, față de nerespectarea de către oficialii austrieci a unui Regulament în funcțiune și anume Regulamentul Schengen. Dacă nu este bun, dacă nu îi place Austriei, atunci Austria să plece din Schengen. Un Regulament în funcțiune trebuie să fie respectat!”, a punctat Maria Grapini, care, în context, a adăugat faptul că din 2014, de când este europarlamentar, PE a votat nu mai puțin de șase rezoluții care precizau clar că România și Bulgaria întrunesc toate condițiile tehnice de aderare la Schengen.
Vinovați pentru această situație sunt, potrivit eurodeputatului Grapini, și oficialii români de după anul 2011, care au acceptat două lucruri ce nu se regăsesc în Tratatul UE. Am asistat, practic, a completat europarlamentarul umanist, la o forțare a legislației europene în sensul în care -deși în anul 2011 România a îndeplinit condițiile tehnice pentru aderarea la Spațiul Schengen- au fost introduse” noi evaluări și supraevaluări” inclusiv MCV (Mecanismul de Cooperare și Verificare).
„Am făcut greșeli care ne costă. Din păcate, costurile sunt suportate de cetățeni, întreprinzători, și de România în ansamblul său. Fiind membru în comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne, i-am spus ministrului de externe al Spaniei, stat care deține președinția Consiliului UE, că au existat 24 de președinții rotative de când România este ținută nedrept în afara Spațiului Schengen! Este o absurditate ce face Austria! Este o încălcare a drepturilor românilor! Și atunci ce facem? Am cerut Comisiei Europene ca atâta timp cât în ultima rezoluție a PE avem un punct distinct în care se cere Comisiei Europene să se constituie parte în procesul pe care România trebuie să îl aibă cu Austria pentru încălcarea unui Regulament, însă, din păcate, lucrurile au rămas în aceeași fază! Comisia Europeană nu s-a constituit parte, România nu a făcut, încă nimic, instituțional vorbind și ca atare țara noastră nu este încă parte a Schengen!”, a mai menționat, revoltată, Maria Grapini.
Nu în ultimul rând, eurodeputatul PUSL a precizat că în toate discuțiile cu Thierry Breton, comisarul responsabil pentru piața internă, i-a interzis acestuia să mai folosească sintagma piața unică.
“Suntem, ca și stat, fruntași la preluarea tuturor obligațiilor impuse de CE, dar trebuie să cerem, totodată, și respectarea drepturilor noastre. Pentru că abia atunci vom fi tratați cu respect!”, a conchis Maria Grapini.
La manifestare, au mai fost prezenți: Ion Mircea Pașcu, fost vicepreședinte al Parlamentului European, Titus Corlățean, senator, Președintele Comisiei de politică externă din Senatul României şi Eugen Tomac, membru al Parlamentului European.
Potrivit organizatorilor, manifestarea a continuat seria deschisă în octombrie 2021 (o conferință cu tema „Afganistan: două decenii de prezență NATO”) și continuată în octombrie 2022 („NATO și războiul din Ucraina: reechilibrare geografică și consolidare instituțională”). Printre cei care au luat cuvântul, s-au numărat general-maior Gabriel Anghel, delegat din partea Ministerului Apărării Naționale, general-locotenent Corneliu Postu, Director al Statului Major al Apărării, Ministerul Apărării Naționale. De asemenea, în cadrul evenimentului, au avut loc mai multe intervenții online, printre care cea a lui Wojtek Kalocinski, adjunctul Șefului Departamentului „Guvernanță Schengen” din Directoratul General Afaceri Interne – Comisia Europeană, comisar Șef de Poliție, Prof. dr. Sergiu Vasile, Academia de Poliție „Al. I. Cuza”, București, Victor Negrescu, membru al Parlamentului European, Nicoleta Pauliuc, senator, Președintele Comisiei de apărare, ordine publică și siguranță națională din Senatul României și Corina Crețu, membră a Parlamentului European, fost Comisar european.