Eurodeputatul PUSL, Maria Grapini, a organizat, miercuri, o importantă dezbatere în PE, intitulată „Platformele de comerț local: motoare de creștere pentru IMM-uri!”

SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

 

Europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D, a fost, miercuri, în Parlamentul European, alături de cunoscutul start-up finlandez, Wolt, gazda și organizatorul dezbaterii intitulate „Platformele de comerț local: motoare de creștere pentru IMM-uri!”.
“În calitate de vicepreședintă a comisiei IMCO și gazdă a Micului dejun „Platformele de comerț local: motoare de creștere pentru IMM-uri” pe care îl organizam împreună cu Wolt, doresc să vă mulțumesc pentru prezența dumneavoastră la acest eveniment și pentru interesul manifestat față de acest subiect, care este unul foarte important pentru buna funcționare a pieții interne, pentru susținerea IMM-urilor și microîntreprinderilor, dar și pentru asigurarea respectării drepturilor lucrătorilor și consumatorilor”, a precizat, în deschiderea intervenției sale, eurodeputatul Grapini.
Potrivit eurodeputatului umanist, lucrul pe platforme reprezintă una dintre transformările esențiale pe care tehnologiile digitale le produc pe piețele muncii din întreaga lume, iar acest lucru s-a accentuat și mai mult în timpul pandemiei de COVID-19. De asemenea, a mai spus Maria Grapini, platformele oferă posibilitatea de a crea noi modele de afaceri și oportunități de valorificare a talentelor și a muncii. Cu toate acestea, europarlamentarul PUSL a susținut că, pe platforme, ar trebui să se asigure condiții de concurență loială și, ca atare, trebuie sa se țină cont și de drepturile lucrătorilor la salarii decente, pentru a nu permite exploatarea forței de muncă.
De asemenea, Maria Grapini a menționat că dosarul cu privire la directiva privind îmbunătățirea condițiilor de muncă în lucrul pe platformă este acum în etapa de negocieri interinstituționale. În aceste condiții, a adăugat europarlamentarul umanist, mandatul PE urmăreste să asigure autonomia, libertatea și flexibilitatea lucrătorilor care desfășoară activități independente, să ofere lucrătorilor clasificarea corectă a angajării pe baza condițiilor reale de muncă, să protejeze lucrătorii precari, asigurând accesul la drepturile sociale și de muncă și să sprijine angajatorii buni să se asigure că nu există concurență neloială din partea platformelor neconforme, care folosesc persoane care desfășoară activități independente false.
“Sper că vorbitorii de astăzi ne vor putea împărtăși din experiența proprie, cum folosesc platformele și cum acestea îi ajută să își crească numărul de clienți. Cred că, din dezbatere, vom putea trage concluzii pe care să le putem folosi în legiferare și în programele de susținere a IMM-urilor și microîntreprinderilor!
În concluzie, cred că trebuie să se asigure protecția consumatorilor, protectia lucrătorilor, dar să existe și șansa dezvoltării platformelor mici comerciale!”, a conchis Maria Grapini.
De menționat că start-up-ul finlandez Wolt este principala platformă de comerț local pe mai multe piețe din Europa și Asia, având peste 120.000 de parteneri comerciali, peste 150.000 de parteneri de curierat, peste 10.000 de angajați și peste 20 de milioane de utilizatori înregistrați.
Misiunea lui Wolt este de a face orașele mai bune pentru consumatori, comercianți și curieri deopotrivă. Totodată, Wolt dezvoltă o gamă largă de tehnologii, de la logistică locală la software de vânzare cu amămumtul și soluții financiare, precum și gestionarea propriilor magazine alimentare sub marca Wolt Market.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.