Maria Grapini susține creșterea indemnizațiilor persoanelor cu dizabilități! Totodată, eurodeputatul PUSL aduce clarificări în privința pensiilor speciale!

SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

Europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D, susține creșterea indemnizațiilor persoanelor cu dizabilități și consideră, totodată, că trebuie făcută o distincție clară între pensia profesională și cea specială! De asemenea, eurodeputatul Grapini solicită ca partidele politice să preia modelul european și să rezolve astfel problema pensiilor.

 Potrivit Mariei Grapini, indemnizația persoanelor cu handicap nu este suficientă, în contextul în care aceste persoane speciale au pe lângă problemele celor cu dizabilități,  și alte nevoi și, implicit, costuri suplimentare.

Totodată, eurodeputatul umanist a adus și clarificările necesare pe tema pensiilor speciale.

“Este o confuzie generală transmisă în privința acestor pensii speciale. Când un om politic, cum a fost colegul meu, europarlamentarul Rareș Bogdan, promite că elimină, în 30 de zile, pensiile speciale, înseamnă că, probabil, nu a știut despre ce este vorba. Și anume, mă refer la faptul că pensiile parlamentarilor nu sunt pensii speciale. Luați modelul de la PE, unde noi contribuim cu un procent la fiecare salariu și, pe fluturașul de salariu apare, lunar acea contribuție și, ca atare, vorbim tot de o pensie contributivă, în cuantum de 300 de euro pe fiecare an în Parlament. Să introducem atunci modelul european și clarificăm rapid această situație”, a punctat europarlamentarul PUSL.

Pe de altă parte, susține Maria Grapini, trebuie majorată, în cazul pensiilor speciale, doar partea contributivă. Mai mult, a completat eurodeputatul, se poate introduce un plafon maxim de pensie pentru ca pensiile foarte mari să nu mai crească cu același procent ca și pensiile mici.

„Trebuie să existe un acord politic pentru ca votul pe acest subiect să treacă în Parlament și, obligatoriu, totul trebuie făcut constituțional. Dacă, însă, Constituția nu permite acest lucru putem vorbi ani de zile despre eliminarea pensiilor speciale fără nicio finalitate”, a avertizat Maria Grapini.

Nu în ultimul rând, eurodeputatul PUSL a reiterat necesitatea introducerii unei răspunderi a magistraților la nivelul celor 27 de state membre ale UE, demers pe care l-a și inițiat la nivelul PE.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.