Profesorii vor putea beneficia de finanțarea cheltuielilor cu naveta din anul școlar 2025-2026!

O nouă veste bună pentru profesori, după majorarea salariilor. Profesorii vor putea beneficia de finanțarea cheltuielilor cu naveta din anul școlar 2025-2026.

O nouă veste bună pentru profesori, după majorarea salariilor. Anul școlar 2025-2026 aduce schimbări semnificative. Profesorii vor putea beneficia de finanțarea cheltuielilor cu naveta din anul școlar 2025-2026.

Conform ultimelor modificări aduse Legii 198/2023, finanțarea se va asigura din bugetul de stat pentru cheltuielile de transport în cazul personalului din învățământul preuniversitar care nu dispune de locuință în unitatea administrativ-teritorială unde are postul de la începutul anului școlar 2025-2026.

Finanțarea de bază asigură desfășurarea în condiții normale a procesului de învățământ, la nivel preuniversitar, conform standardelor naționale, după cum stabilește actuala legislație din domeniul învățământului.

Potrivit articolului 127 din noua lege a învățământului preuniversitar, autoritățile administrației publice locale au, printre altele, obligația de a asigura personalului didactic care nu dispune de locuință în localitatea în care lucrează decontarea cheltuielilor de transport.

Printr-un proiect de lege apărut în toamna lui 2023, măsura s-ar putea extinde, astfel încât și inspectorul școlar general sau cel general adjunct dintr-o direcție județeană de învățământ să poată beneficia de decontarea cheltuielilor de transport, cu condiția să nu dețină o locuință în localitatea în care lucrează, scrie avocatnet.ro.

A fost aprobat proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului prin care sunt mărite salariile personalului din învățământ. „Odată cu această mărire, creșterile salariale sunt, în medie, de 50%, cele mai mari din ultimele decenii, în mai puțin de un an”, a anunțat ministrul Educației, Ligia Deca. Pentru cadrele didactice din preuniversitar, creșterea salarială brută medie totală în 2024 este de aproximativ 20%.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.