Proiect de lege pentru dezvoltarea economică și încurajarea investițiilor

Deputații PNL Diana Morar, Gabriel Andronache și Sebastian Burduja au depus o propunere legislativă ce are ca scop reglementarea anumitor categorii de societăți active în domeniul imobiliar, care se circumscriu noțiunii de REIT cunoscut la nivel global. Societățile pentru investiții imobiliare (S.I.I. sau REITS) reprezintă un model de investiții bine consolidat și recunoscut pe plan global, fiind un factor semnificativ în dezvoltarea economică a țărilor în care operează, datorită beneficiilor pe care le oferă.

„Pe fondul transformării pieței imobiliare, aflată într-o dinamică susținută de cererea tot mai mare de investiții atât la nivel local, regional cât și național, se impune ajustarea cadrului legal existent și completarea lui cu noțiuni care să permită adaptarea tuturor instrumentelor de dezvoltare ale pieței imobiliare la tendințele și provocările din acest domeniu. În egală măsură, acest proiect de lege are în vedere necesitatea dezvoltării pieței locale de capital și transformarea acesteia într-o alternativă viabilă de finanțare a companiilor românești, precum și consolidarea statutului curent de piață emergentă și evoluția către cel de piață dezvoltată care ar duce cu sine o implicare mult mai consistentă a marilor investitori instituționali internaționali”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Deși la nivelul Uniunii Europene și chiar la nivel mondial interesul investitorilor pentru aceste instrumente financiare a crescut semnificativ în ultimii ani, în România lipsea o reglementare la nivelul codului fiscal, dar și din punct de vedere juridic al acestor concepte, blocând astfel dezvoltarea contribuabililor care desfășoară activități de acest gen, dar și a celor interesați să investească. Astfel, inițiativa deputaților liberali rezolvă această problemă, stabilind un cadru legal aliniat practicilor internaționale pentru aceste instrumente financiare.

Proiectul are în vedere reglementarea condițiilor pe care o societate trebuie să le îndeplinească pentru a fi încadrată în categoria de S.I.I., regimul fiscal aplicabil S.I.I.-urilor și societăților cu profil imobiliar deținute de S.I.I., precum și alte aspecte referitoare la existența și funcționarea acestor entități.

Astfel, pe lângă definirea acestei categorii de companii, inițiatorii legii propun și un regim fiscal avantajos, dar și condiții specifice de înființare, ce pot fi consultate în proiectul legislativ.

”Inițiativa legislativă pe care o propunem reglementează un segment incert până acum în România, care va stimula și companiile interesate de această abordare, și piața de capital, dar și micii investitori care vor avea posibilitatea de a investi în active imobiliare de mare valoare, uneori inaccesibile din cauza costurilor ridicate. Este o propunere care, după ce va deveni lege, va da un imbold important acestui domeniu important în economia țării”, a declarat Diana Morar, deputat PNL.

”O caracteristică esențială a acestor instrumente financiare este aceea ca au transformat o categorie de active cu cel mai redus grad de lichiditate într-un activ care prin intermediul vehiculului investițional devine lichid, asemănător acțiunilor si obligațiunilor. Activele imobiliare sunt de asemenea atractive comparativ cu surse tradiționale de venit. De asemenea, reglementările stricte la care sunt supuse și standardele riguroase pe care le respectă stimulează transparența și încrederea investitorilor în piața imobiliară, permițându-le să ia decizii în cunoștință de cauză pe baza unor informații exacte și actualizate. Am încredere că senatorii și deputații din Parlamentul României vor susține și vota această propunere legislativă”, a declarat Gabriel Andronache, deputat PNL.

„Lipsa unui cadru legal adecvat pentru S.I.I. în România inhibă dezvoltarea acestei piețe la nivel local, privând economia românească de oportunitățile create de acest tip de instrument, precum existența unei noi surse de finanțare stabile, diversificarea și creșterea accesibilității investițiilor imobiliare, atragerea de capital străin, crearea de noi locuri de muncă și stimularea dezvoltării domeniului imobiliar în ansamblu. Cu această inițiativă legislativă vom repara aceste inechități și vom stimula acest domeniu, în paralel cu dezvoltarea pieței de capital”, a declarat Sebastian Burduja, deputat PNL și ministrul Energiei.

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.