În România, tulburările alimentare la copii sunt subdiagnosticate  

Asociația Zi de Bine susține recuperarea  copiilor cu tulburări alimentare prin dotarea unui salon dedicat și amenajarea  unui spatiu de recreere pentru micii  pacienți în cadrul Spitalului Clinic pentru Copii „Dr. Victor Gomoiu”. Asociația pune la dispoziția medicilor implicați, teste psihologice specifice pentru diagnosticarea exactă a acestor patologii și susține 100 de ore de terapie, specifice acestui diagnostic.  

La spitalul Gomoiu vor fi primiți copiii aflați în fazele acute ale boli. Pacienții diagnosticați corespunzator vor putea să-și continue tratamentul în cadrul Spitalului de Psihiatrie Voila, unde Asociația amenajează două saloane, cu un total de 14 paturi.

În prezent, în România, nu există date clare privind numărul persoanelor care suferă de tulburări alimentare, ci doar estimări. Conform Asociației pentru Prevenirea și Tratamentul Tulburărilor de Alimentație (APTTA), la noi în țară ar exista peste 400.000 de persoane care suferă de această boală, femeile și fetele fiind cele mai afectate. Lipsa cunoștințelor despre tulburările alimentare și faptul că nu vorbim deschis despre asta, împiedică tratarea și diagnosticarea corectă. De asemenea, lipsa centrelor specializate duce la subdiagnosticare sau diagnosticare eronată, de aceea tulburările alimentare nu sunt tratate în toată complexitatea lor, deși, de exemplu, anorexia nervoasă este boala psihică cu cea mai ridicată rată de mortalitate.

Proiectul este sprijinit financiar de partenerii strategici ai Asociației Zi de BINE, E.on, Lidl România, UniCredit Bank și Leroy Merlin.

În acest moment, în România, un copil care a dezvoltat o tulburare alimentară se poate rătăci pe drum, între cabinetele specialiștilor, pentru că, din punctul de vedere al medicului pediatru, pacientul are nevoie de ajutor psihiatric, dar dacă pacientul ajunge în spitalul de psihiatrie nu are pediatru, iar pe termen lung problema rămâne nerezolvată. Misiunea Asociației Zi de Bine este de a susține comunitațile, atât pe cea a pacienților prin înființarea unei structuri de specialitate în cadrul Spitalului Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu, cât și pe cea a medicilor, prin conectarea cu o  echipă de medici psihologi și psihiatri pediatri, la Centrul de Sănătate Mintală din Portogruaro, Italia”, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE.

 Cu ajutorul specialiștilor implicați în proiect, Asociația Zi de BINE va alcatui un ghid de intervenție, destinat atât părinților, pentru a putea recunoaște primele semne ale bolii și a interveni corect, dar și profesioniștilor din domeniu, întrucât România are un număr foarte mic de psihiatri pediatri și chiar și mai puțini dintre aceștia au o specializare în tulburări alimentare.

„Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” se implică, alături de Asociația Zi de Bine, într-un proiect pilot derulat pe o perioada de 3 luni, proiect care își propune echilibrarea pacientului cu tulburare alimentară acută în perioada de decompensare. Partenerii își doresc conștientizarea acestei patologii în rândul medicilor specialiști, al medicilor de familie și în rândul aparținătorilor și facilitarea accesării programelor de terapie psihologică care vor fi inițiate în spital.

Echipa medicală implicată își propune gestionarea pacientului pediatric cu tulburări alimentare în perioada de decompensare metabolică. Pacientul stabilizat din punct de vedere medical și psihologic va continua planul de recuperare nutrițională și terapia psihologică în ambulatoriu sau în centre specializate, în funcție de gravitatea patologiei”, a declarat Directorul Medical al Spitalului Clinic de Copii „Dr. V. Gomoiu”, Dr. Ana Maria Davițoiu.

Recuperarea unui copil care trece printr-o tulburare alimentară nu este o sarcină ușoară și poate presupune intervenție pe termen lung. Așadar, pacienții minori diagnosticați la Spitalul Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu sau cei care nu sunt în stare acută pot beneficia de rezidență pe termen lung în cadrul Spitalului de Psihiatrie Voila, unde Asociatia Zi de Bine va amenaja două saloane și va susține pregătirea personalului.

Despre Asociația Zi de BINE

Scopul Asociației Zi de Bine este acela de a crea comunități, de a sprijini mii de oameni aflați în situații vulnerabile și de a crea notorietate în jurul unor cauze ignorate. Asociația susține câte un ONG în fiecare lună a anului și încurajează oamenii să-și doneze ziua de naștere pentru un proiect social.

Mecanismul de funcționare este unul simplu: la fiecare început de lună se anunță cauza susținută și sunt descrise nevoia și beneficiarii. La finalul lunii, donatorii află ce s-a întâmplat cu banii și sunt invitați să vadă rezultatul implicării lor.

Dacă aveți un proiect în care credeți dar pentru care nu ați găsit încă finanțare, îl puteți înscrie pe www.zidebine.ro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.