Vrei să iei un credit imobiliar de 100.000 de euro? Trebuie să ai un salariu de cel puțin 9000 de lei net!

În ultimii ani tot mai puțini români accesează credite bancare pentru a-și cumpăra o locuință. Pe lângă dobânzile care au crescut şi ratele care s-au dublat, potenţialii clienţi trebuie să îndeplinească și alte condiţii dificile.

Prețurile locuințelor au crescut la începutul acestui an după decizia guvernanților de a majora TVA. În condițiile în care salariile nu au ținut pasul cu scumpirile, românii nu se mai încumetă să acceseze credit bancar, mai ales pe 20 – 30 de ani. Puterea tot mai scăzută de cumpărare a românilor și-a pus amprenta pe piața imobiliară, unde anul trecut tranzacțiile au scăzut cu peste 15%.

Dacă în trecut se putea obţine un împrumut de 100.000 de euro cu un salariu de 5.000 de lei, acum e nevoie de un salariu net de cel puțin 9.000 de lei pentru aceeași sumă.

„Pentru a lua un credit pentru un apartament de 100.000 de euro, de exemplu, în momentul de față au nevoie de cel puțin 9.000 de lei salariu net, pentru ca băncile să te ia în seamă. Condițiile de acordare a creditelor au devenit extrem de dure, astfel că mulți dintre români nu se mai încadrează”, a spus analistul fiscal Adrian Negrescu.

Cu un venit de 5.000 de lei pe lună, în prezent, abia se poate accesa un credit imobiliar de 55.000 de euro. Cu această sumă s-ar putea cumpăra cel mult o garsoniera în București, potrivit calculelor Antena 3.

Rata nu trebuie sa depășească 40 la sută din salariu. „La aceste calcule se ține cont și de gradul de îndatorare. Există și excepții de la acest grad, putând ajunge până la 55 la sută și ar putea să crească suma la 74.000 euro in acest moment”, a spus Valentin Anghel, broker de credite.

Dobânzile foarte ridicate, în special IRCC, care a crescut de la 1 la sută la 6 la sută, au dus în jos gradul de accesibilitate al creditelor ipotecare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.