Protejarea consumatorilor, a IMM-urilor și creșterea exigenței controalelor la intrarea în piața internă a produselor din țări terțe, printre prioritățile eurodeputatului Grapini și în noul mandat!

Aleasă în Parlamentul European, pentru un al treilea mandat, europarlamentarul Maria Grapini este decisă să continue lupta pentru protejarea drepturilor consumatorilor, inclusiv în privința creditelor online, dar și a etichetării conforme a produselor. Susținerea IMM-urilor, a fermierilor autohtoni, dar și creșterea exigenței controalelor la intrarea în piața internă a produselor din țări terțe sunt, de asemenea, priorități ale eurodeputatului Grapini.

În calitate de Raportor al noului Regulament pentru Vamă, europarlamentarul Maria Grapini a susținut, și în recentul mandat încheiat în Parlamentul European, drepturile consumatorilor și creșterea exigenței controalelor la intrarea în piața internă a produselor din țări terțe.

„Mi-am dorit foarte mult acest raport și pentru faptul că vin din mediul de afaceri și cunosc foarte bine impactul funcționării sau al nefuncționării autorităților vamale, mai ales că sunt și și vicepreședinta Comisiei pentru Piață Internă. Mă bucur că, pe anumite puncte, am ajuns la o înțelegere cu toate grupurile politice și sper ca, la final, să avem varianta optimă. Ce este important pentru România este faptul că Autoritatea Vamală va avea de acum încolo, după ce aprobăm acest nou regulament, o autoritate europeană cu care trebuie să lucreze și schimbul de informații trebuie să fie foarte rapid!”, a punctat, în luna aprilie a acestui an, eurodeputatul Grapini.

După ce s-a consultat cu mediul privat, Maria Grapini a introdus unui amendament în propunerea Comisiei Europene prin care autoritatea vamală să aplice produselor o etichetă stil semafor, și anume, „roșu, galben sau verde”.

Dacă un exportator din China, exemplifică europarlamentarul, vrea să trimită telefoane mobile în UE, trebuie să trimită, mai întâi, informații autorității europene despre acel produs. Ulterior, aceasta analizează informațiile primite și pune eticheta corespunzătoare.

Verde înseamnă că produsul este sigur, galben înseamnă că autoritatea îi mai face o verificare, iar roșu înseamnă că este interzis, fiind un produs periculos, a explicat Maria Grapini.

De asemenea, eurodeputatul Grapini a solicitat, într-o altă intervenție, tot în acceași lună, aplicarea reglementărilor europene care prevăd protejarea consumatorilor vulnerabili și a IMM-urilor, în contextul creșterii necontrolate a prețurilor la utilități.

“ Am fost raportor pe Directiva pe gaze și energie și statele membre sunt obligate să calculeze, în cazul consumatorilor vulnerabili și pentru IMM-uri, un tarif decent, care să le permită cetățenilor să trăiască și IMM-urilor să funcționeze. Directiva se va aplica tuturor statelor membre. Ce trebuie, însă, să facă acest Guvern și cele care vor veni? Trebuie să definească clar care sunt acei consumatori vulnerabili și, în context, să identifice sursele de finanțare pentru protejarea acestora!”, a precizat eurodeputatul Grapini.

Potrivit Mariei Grapini, așa-zișii „băieți deștepți” din energie, de care se vorbește de atâția ani și care fac profituri nesimțite, ar trebui verificați, mai ales că pe piața internațională prețurile la gaze și energie au scăzut.

Intervenții ferme, în plenul PE, pe tema protecției pieței interne și a consumatorului

De altfel, europarlamentarul Maria Grapini a cerut, în luna martie, în plenul PE de la Strasbourg, Comisiei Europene, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, să adopte măsuri concrete pentru protejarea consumatorilor, a producătorilor și fermierilor din Uniunea Europeană.

“Vreau să vorbesc despre piața internă, protecția pieței interne și protecția consumatorului. Vorbim mult, dezbatem mult, Comisia Europeană cosmetizează situația și, iată, unde am ajuns. Ne confruntăm cu încălcări grave ale drepturilor consumatorilor, care trebuie să știe ce consumă. Și, ca atare, avem fermieri în stradă, în toată Europa, pentru că se importă, spre exemplu, carnea de cal din Uruguay, fără a ști însă calitatea cărnii, se importă produse și cereale, produse finite, făcând concurență neloială fermierilor”, a menționat eurodeputatul Grapini.

În opinia Mariei Grapini, soluția este modificarea Politicii Agricole Comune și revizuirea acordurilor comerciale prin care, în sfârșit, să putem proteja piața internă, dar și cetățenii și fermierii.

„Cu siguranță, aceste acorduri trebuie revizuite, să existe standarde de calitate, standarde de produse, și să nu mai importăm produse rezultate din exploatarea forței de muncă. Trebuie să asigurăm condiții corecte și consumatorilor, și producătorilor din piața internă!”, a mai spus Maria Grapini.

Maria Grapini a cerut sancțiuni dure față de companiile care nu respectă etichetarea corectă privind conținutul sau gramajul

Nu în ultimul rând, eurodeputatul  a atenționat că există reglementări europene stricte privind etichetarea și, ca atare, se pot sancționa dur companiile care nu respectă etichetarea corectă privind conținutul, inclusiv gramajul.

“Eu sunt vicepreședintele comisiei pentru piață internă și protecția consumatorului din PE și vreau să avertizez statul român că există reglementări europene extrem de dure pe care trebuie să le aplicăm și noi. Trebuie, de asemenea, să facem o educație temeinică cetățeanului care, la rândul său, trebuie să știe să se apere, să se protejeze și să facă reclamații, când situația o impune. Vă spun că statul român poate să îi sancționeze atât de dur pe cei care încalcă legislația încât aceștia să nu-și mai permită să încalce, din nou, legea. Se pot da, de altfel, amenzi care pot ajunge până la 4% din cifra de afaceri a lanțurilor de magazine, pe total cifră de afaceri, nu doar cât este aceasta în România!”, a punctat europarlamentarul Grapini.

Potrivit Mariei Grapini, etichetarea este, foarte exigent reglementată, în UE, modificându-se câteva directive în acest sens.

Există numeroase exemple, a adăugat eurodeputatul, în care consumatorul a fost păcălit în privința conținutului produsului (una scria pe etichetă și alta cumpăra în realitate). Mai mult, susține europarlamentarul umanist, etichetarea nu este completă, iar la casa de marcat, de multe ori cetățenii după ce ajung acasă observă că au fost furați la gramaj sau au plătit produse pe care nu le-au cumpărat!

În cadrul unei alte intervenții, la finele anului trecut, în plenul PE de la Strasbourg, eurodeputatul Grapini, membru în grupul S&D,  a pledat pentru protecția consumatorilor, în cazul contractelor încheiate de la distanță.

“Modificarea Directivei 2011 în ceea ce privește contractele de servicii financiare încheiate la distanță era o necesitate. Cu cât înaintăm pe drumul digitalizării, cu atât avem nevoie și de adaptare. Și mă bucur că, prin creșterea gradului de protecție a libertății cetățenilor de a alege, și în domeniul acestora, crește încrederea cetățenilor de a lucra cu contracte încheiate la distanță”, a punctat eurodeputatul Grapini.

Potrivit Mariei Grapini este, până la urmă,  un drept al consumatorului de a solicita o intervenție umană pentru că se știe foarte bine că există încă un nivel diferit în statele membre ale Uniunii Europene în privința abilităților pe digitalizare. Situația este benefică, a completat Maria Grapini, în special în cazul persoanelor de vârsta a treia.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.