Totul despre admiterea la facultate 2024. Care sunt cele mai căutate specializări…

Absolvenții de liceu au scăpat de stresul examenului de Bacalaureat, iar acum se pregătesc pentru admiterea la universitate. Unele specializări sunt extrem de căutate.

Absolvenții de clasa a XII-a au trecut cu brio de stresul examenului de Bacalaureat, iar acum se pregătesc de admiterile pentru facultățile pe care vor să le urmeze. Unii dintre ei știu demult ce vor și s-au pregătit din timp pentru examen, în timp ce alții aleg să meargă la facultăți despre care aud că sunt bune și se pot câștiga bani frumoși după finalizarea studiilor. Oricum ar fi, la fel ca anul trecut, anumite specializări sunt extrem de căutate de tineri.

Tinerii sunt siguri de ceea ce vor să facă pe viitor și aleg să calce pragurile Facultăților de Limbi Străine din România. Concurența la aceste Facultăți este extrem de mare. La secțiile de coreeană sau japoneză sunt 25 de candidați pe un loc.

„Limbile mai neobișnuite, mai exotice, persană, japoneză, coreeană, mai puțin de circulație internațională, dar totuși căutate în rândul studenților. Cea mai mare concurență este la Limbi Moderne Aplicate cu 25 de candidați pe locurile de buget, Tehnologia Informației cu aproape 20 de candidați pe locurile de buget, Chimie Farmaceutică cu aproape 11 candidați, Ecologie și Protecția Mediului cu aproape 10 candidați și Psihologie și Științe Cognitive cu aproape 10”, a declarat Bogdan Oprea, purtător de cuvânt Universitatea din București, potrivit Observator.

În plus, tinerii caută și specializări ca informatica sau protecția mediului.

„Am devenit un hub de IT în zona europeană și cred că lideri în zona est-europeană. Cea mai cautată secţie la noi e secţia de calculatoare, unde concurența depășește 15 pe loc. Salariile au devenit atractive, 5.000-10.000 de lei un tânăr student și după cerul este limita”, a spus Mihnea Moisescu, decanul facultății de Automatică și Calculatoare.

În 2023, facultatea de Psihologie a fost cea care a dominat topul preferințelor viitorilor studenți, cu un record nemaiîntâlit de 40 de candidați pe un singur loc.

Cu toate acestea, studiile universitare nu mai sunt o prioritate pentru tineri. Anul trecut, 450.000 de absolvenți de liceu au început o facultate în România, comparativ cu anul anterior, când cifra atingea aproape 538.000.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.