Europarlamentarul Maria Grapini explică votul dat Robertei Metsola la șefia PE și critică lipsa unei reprezentări de forță a României în Consiliul European!

Europarlamentarul Maria Grapini explică motivele alegerii, de către grupul S&D, a Robertei Metsola (PPE), în funcția de președinte al Parlamentului European.

„Negocierea a fost pentru toate cele trei instituții, la pachet, și anume: Parlamentul European, Consiliul European și Comisia Europeană, și de aceea social-democrații au votat-o pe Roberta Metsola. Alternativa era o doamnă din Spania, de la Stânga Unită, Irene Montero, care a luat 61 de voturi. Negocierea a fost ca Roberta Metsola, PPE, să fie aleasă președintele Parlamentului, pe primii doi ani și jumătate, după care se fac, după cum se știe, alegeri pentru toate funcțiile din PE, iar funcția de președinte al Parlamentului European să revină unui reprezentant S&D”, a punctat eurodeputatul Grapini.

Potrivit Mariei Grapini, în acești doi ani și jumătate, pe perioada mandatului Robertei Metsola la PE, grupul S&D, din care face parte și domnia sa, va deține președinția Consiliului European, prin Antonio Costa.

“Roberta Metsola este un om inteligent și mă aștept la creșterea puterii instituționale a PE, în discuțiile cu Comisia și Consiliul European”, a mai spus europarlamentarul.

De asemenea, eurodeputatul Grapini și-a exprimat, încă o dată, nemulțumirea față de lipsa unei reprezentări de forță a celor doi președinți Traian Băsescu și Klaus Iohannis, în Consiliul European.

În opinia Mariei Grapini, niciunul dintre cei doi președinți nu și-a folosit dreptul de veto în Consiliu.

„Este foarte important să știi să negociezi pentru țara ta, folosind acel cartonaș. Alte state au făcut acest lucru… Știm bine de ce nu suntem în Spațiul Schengen… pentru că Austria și-a impus un vot politic, fără un fundament juridic viabil, în condițiile în care România îndeplinește Regulamentul Schengen!”, a completat europarlamentarul.

Eurodeputatul Grapini este convins că, dacă puterea de negociere în Consiliu ar fi fost mai mare, România ar fi avut mai multe lucruri rezolvate.

De aceea, Maria Grapini a menționat că a avut, în această săptămână, o întâlnire cu noul președinte al Consiliului, Antonio Costa, un social-democrat care, în opinia sa, va gestiona mult mai bine Consiliul European.

“Cerința mea rămâne clară: dacă Tratatul UE rămâne nemodificat, cu acest drept de veto, trebuie să știm să gestionăm și să folosim acest cartonaș pentru binele României!”, a conchis europarlamentarul.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.