Prețurile în piețe și supermarketuri au „explodat”!

În urma secetei violente din această vară, producția de legume din România a fost redusă cu mai bine de 40%. Într-o luptă asiduă cu importurile și cu standardele de calibrare estetică a supermarketurilor, fermierii locali ajung în situația de a fi nevoiți să scadă prețurile pentru recoltele fracturate mai ales pe fondul presiunii financiare care vine la pachet cu finanțarea noilor culturi.

Cu toate acestea, mulți acuză intermediarii de speculă, astfel că prețurile de producător pot ajunge să fie și cu 200% sub cele practicate de supermarketuri și hipermarketuri.

Pe de altă parte, criza acută a furajelor face ca prețul cărnii de porc și de pui, în special alimentat de scumpirea drastică a porumbului pentru furaj, să crească de asemenea la niveluri record. O analiză recentă arată chiar că prețurile legumelor utilizate pentru conserve, murături și zacuscă vor atinge cel mai înalt nivel din ultimele trei decenii, din cauza secetei fără precedent din 2024.

Prețurile ardeilor și vinetelor sunt la fel de alarmante. Ardeii costă în medie tot 10 lei pe kg, iar vinetele și cartofii între 6 și 7 pe kg. În plus, în perioada următoare se va scumpi și carnea de porc cu aproximativ 20% din cauza lipsei furajelor, kilogramul de carne de porc fiind în prezent comercializat cu aproximativ 40 de lei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.