Maria Grapini a cerut UE „fapte, nu vorbe” în privința susținerii persoanelor cu dizabilități. Eurodeputatul a inițiat numeroase demersuri, în plenul PE, pentru protejarea și sprijinirea acestora!

Susținătoare a drepturilor persoanelor cu dizabilități, europarlamentarul Maria Grapini consideră că politica de protecție socială trebuie îndreptată doar către aceste persoane sau către cele bolnave care nu mai pot munci!

“Eu cred că noi ar trebui să oferim aceste ajutoare sociale doar pentru persoanele cu dizabilități sau pentru cele care sunt bolnave și care nu pot munci. Din punctul meu de vedere, nu ar trebui acordate ajutoare sociale celor care pot și, în multe cazuri, nu vor să muncească! Dacă aici ar interveni cu fermitate primăriile, ar putea fi identificați bani pentru creșterea salariilor și a pensiilor!”, a punctat eurodeputatul Grapini.

Potrivit Mariei Grapini, acordarea multor ajutoare sociale – pe care le consideră nefundamentate – nu face altceva decât să risipească banii din bugetul de stat, bani care ar putea fi folosiți inclusiv pentru investiții și sprijinirea IMM-urilor.

De altfel, eurodeputatul Grapini a susținut creșterea indemnizațiilor persoanelor cu dizabilități și consideră, totodată, că trebuie făcută o distincție clară între pensia profesională și cea specială!

Potrivit Mariei Grapini, indemnizația persoanelor cu handicap nu este suficientă, în contextul în care aceste persoane speciale au pe lângă problemele celor cu dizabilități, și alte nevoi și, implicit, costuri suplimentare.

Eurodeputatul a militat, la Bruxelles și Strasbourg, pentru o integrare reală, în societate, a persoanelor cu dizabilități

Totodată, în actualul mandat, europarlamentarul a cerut, în numeroase rânduri, UE „fapte, nu vorbe” în privința sprijinirii persoanelor cu dizabilități.

Potrivit eurodeputatului Grapini, la nivelul UE, vorbim de aproape 80 de milioane de persoane care au o dizibilitate mai mare sau mai mică. Mai mult, susține Maria Grapini, aproape 30% dintre aceștia sunt în prag de sărăcie.

“ Sigur, avem o strategie europeană până în 2030 care vizează persoanele cu dizabilități. Este nevoie de fapte, nu de vorbe. Trebuie să ajutăm statele membre care nu nici resurse umane, nici buget, pentru a crea condiții adecvate, unui trai decent, persoanelor cu dizabilități. Este nevoie să avem acest centru și felicit raportoarea pentru ceea ce a prezentat aici și cred că toți trebuie să susținem și să ajungem la lucruri concrete pentru că este nevoie de mai multă empatie din partea noastră”, a punctat, în intervenția sa, europarlamentarul Grapini.

În opinia Mariei Grapini, este nevoie de coerență la nivelul UE, care să conducă la o integrare reală a acestor oameni pentru că este nevoie, înainte de toate, ca acești oameni să fie ascultați.

„Nimeni nu știe mai bine decât asociațiile din care fac parte acești oameni care sunt problemele cu care se confruntă aceștia și cum pot fi rezolvate! Personal, lucrez în țara cu asociațiile care se ocupă de persoanele cu dizabilități, dar avem nevoie de coerență, pe marginea acestui subiect, în toată UE!”, a precizat eurodeputatul român.

Pensie socială europeană pentru aceste persoane, solicitată de Maria Grapini

De altfel, europarlamentarul Maria Grapini a adresat, în mandatul precedent, Comisiei Europene o întrebare pe o temă delicată din domeniul social: posibilitatea acordării unei pensii sociale europene pentru persoanele cu dizabilități.

„Statisticile arată că există un număr impresionant de persoane cu dizabilități. Deși s-au încercat diverse politici la nivelul statelor membre pentru integrarea lor în societate și în viața activă profesională, există încă dificultăți majore pentru multe persoane cu dizabilități grave, care nu pot executa o muncă într-un anumit domeniu.

Se gândește Comisia la o reglementare unitară privind o pensie socială europeană care să asigure o reală protecție a acestor persoane?”, a scris, la acea dată, europarlamentarul CE.

Nu în ultimul rând, europarlamentarul român, Maria Grapini, a venit cu o inițiativă în fața colegilor eurodeputați din Parlamentul European prin care dorește să sprijină economia socială care reprezintă o componentă a politicii integrate de incluziune activă:

”Am depus un proiect pilot în cadrul Comisiei de Buget a Parlamentului European în valoarea de 1 milion de euro, prin care să sprijinim economia socială, care nu a fost prioritizată, mai ales în această perioadă în care rata șomajului este în creștere, primele victime ale crizei fiind persoanele vulnerabile, precum cei cu dizabilități”, a menționat Maria Grapini.

Europarlamentarul român, Maria Grapini, a dorit să precizeze care va fi grupul-țintă al proiectului pilot de un milion de euro, pe care l-a inițiat:

” Grupul-țintă al acestui tip de economie este reprezentat de persoane cu dizabilități, cu un nivel scăzut de instruire, sau de alte categorii  de persoane marginalizate social.  Există peste 80 de milioane de persoane cu dizabilități în UE, iar unul din patru europeni are un membru al familiei cu un handicap.”

Mai mult decât atât, Maria Grapini a structurat ideea sa de a sprijini persoanele cu dizabilități printr-un proiect pilot la nivel european.

Susținătoare fervenntă a drepturilor copiilor cu sindromul Down, dar și a campaniilor EU for Trisomy 21!

Susținătoare a drepturilor copiilor cu sindromul Down, dar și a campaniilor EU for Trisomy 21, europarlamentarul Maria Grapini, s-a întâlnit anul trecut, la Bruxelles, cu Asociația de părinți a copiilor cu Sindrom Down.

Eurodeputatul Grapini, care a făcut de-a lungul timpului numeroase demersuri pentru rezolvarea problemelor avute de către părinții acestor copii minunați, a îmbrățișat cu entuziasm, din prima clipă, proiectul ”The Future is Ours”/ ”Viitorul este al Nostru” ce militează pentru drepturile și demnitatea persoanelor cu Sindrom Down.

Întâlnirea a reprezentat o excelentă oportunitate pentru a discuta problemele cu care se confruntă persoanele cu Sindrom Down și familiile acestora, din România.

În cadrul discuțiilor, mamele copiilor cu sindrom Down au arătat cu ce probleme se confruntă, de la birocrația excesivă în întocmirea dosarelor pentru înscrierea la școală, până la problema lipsei facilitatorilor care trebuie să însoțească copiii la școala de masă și nedecontării tratamentelor specifice bolii, inexistența bazelor sportive și de tratament etc.

În context, în cadrul acestei întâlniri, Maria Grapini a constatat că problemele acestora nu au fost rezolvate, de aceea europarlamentarul a decis că va relua demersurile în acest sens, pentru a soluționa astfel problemele copiilor cu sindrom Down.

De altfel, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a participat la întâlnire, iar eurodeputatul Grapini i-a propus acesteia să vină în România pentru a se întâlni cu asociațiile pentru copiii cu sindromul Down.

Aceste întâlniri au avut loc aproape în fiecare an.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.