Eurodeputatul Maria Grapini, intervenții tranșante, în plenul PE, și conferințe organizate la Bruxelles, în direcția asigurării unor condiții de viață decente pentru persoanele în vârstă!

În precedentul mandat de europarlamentar, Maria Grapini s-a remarcat, prin luările de cuvânt și inițiativele din PE, dar și din România, ca o susținătoare ferventă a drepturilor persoanelor vârstnice, dar și a celor cu dizabilități. Și în al treilea mandat din PE, eurodeputatul Grapini este decis să-și intensifice eforturile în direcția asigurării unor condiții de viață decente pentru persoanele în vârstă. „Persoanele vârsnice merită toată atenția, respectul și implicarea noastră!”, a susținut , de nenumărate ori, Maria Grapini, cea care se implică, de asemenea, de mai mulți ani, ca și președinte fondator al Asociației Femeilor Antreprenor din România (AFAR), în realizarea unor importante proiecte pentru comunitate, cel mai mare dintre acestea fiind cel al Fundației „Speranță pentru Voi” și anume construcția Centrului „Fecioara Maria” pentru persoane în vârstă în localitatea Giroc (Timiș).

De altfel, europarlamentarul Maria Grapini, a organizat, la jumătatea anului trecut, la Parlamentul European, Conferința cu tema „Îngrijirea persoanelor vârstnice, o prioritate pentru Uniunea Europeană”.

Evenimentul, organizat la Bruxelles, de eurodeputatul Grapini, a reprezentat momentul optim pentru crearea unui loc de dezbatere între reprezentanți ai Federației ”Filantropia” a Patriarhiei Române, reprezentanți ai Comisiei Europene și ai Parlamentului European în ceea ce privește drepturile și nevoile persoanelor vârstnice, din Uniunea Europeană, care, în multe situații, au ajuns la o vârstă care necesită asistență și îngrijire pe termen lung.

Potrivit Mariei Grapini, Uniunea Europeană recunoaște și respectă drepturile persoanelor vârstnice, care de multe ori ajung dependente de îngrijire și, de aceea, trebuie să ne implicăm cu toții, cât mai mult, astfel încât aceste persoane vulnerabile să ducă o viață socială cât mai activă. Îngrijirea sănătății persoanelor în vârstă și serviciile de îngrijire pe termen lung, în Uniunea Europeană, trebuie să se bazeze pe solidaritatea dintre generații, să combată excluderea socială și discriminarea, a mai spus europarlamentarul.

„Am organizat această Conferință cu participarea Federației „Filantropia” a Patriarhiei Române, cu scopul de a sublinia nevoia de a avea mai multe politici europene și naționale pentru persoanele în vârstă. Am fost recent la ONU, la a 16-a conferință destinată persoanelor cu dizabilități și drepturilor omului. Poziția oficialilor ONU este că persoanele în vâstă trebuie tratate ca persoane vulnerabile și trebuie să avem măsuri clare de incluziune și de asigurare a calității vieții acestora pentru că sunt persoane extrem de importante pentru fiecare dintre noi!”, a declarat, la sfârșitul conferinței, eurodeputatul Maria Grapini.

La acest eveniment, a fost prezentă Federația ”Filantropia” a Patriarhiei Române, o organizație nonguvernamentală care funcționează cu binecuvântarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, reprezentată de delegați ai celor 24 de organizații membre din toate regiunile României și din Republica Moldova, organizații care oferă servicii sociale acreditate și licențiate, E.S. Andreea Păstârnac, ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Regatul Belgiei, Ragnar Horn, reprezentant al Departamentului pentru protecție socială din cadrul Direcției Generale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune- Comisia Europeană, Annelisa Cotone, reprezentant al cabinetului comisarului european pentru egalitate, colegi europarlamentari, dar și Delia Ionică, reprezentantă a Unității politicii de coeziune din cadrul Reprezentanței Permanente a României la UE.

Întrebări punctuale adresate Comisiei Europene pe tema acțiunilor europene comune în domeniul îngrijirii vârstnicilor

Tot în precedentul mandat, în contextul dezbaterii, în plenul Parlamentului European, și a votării raportului referitor la “Acțiuni europene comune în domeniul îngrijirii”, europarlamentarul Maria Grapini, membru în Grupul S&D, a adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris pe marginea acestei teme extreme de importante. De altfel, nu este prima intervenție a Mariei Grapini în direcția asigurării unor condiții de viață decente pentru persoanele în vârstă.

Potrivit eurodeputatului Grapini, din dezbatere a rezultat clar că este nevoie de investiții în centrele pentru persoanele în vârstă care nu pot fi îngrijite în familie și pentru persoane în vârstă care nu mai au familii însă au nevoie, acută, de îngrijire.

Furnizarea de servicii de îngrijire de calitate depinde de existența unei forțe de muncă suficiente, bine pregătite, motivate și specializate, de crearea unor condiții de muncă atractive și decente prin intermediul dialogului social și al negocierii colective, de salarii adecvate și echitabile, dar și de existența unor servicii integrate, precum și de o finanțare publică adecvată, susține Maria Grapini, care, în context, a adresat Comisiei Europene, punctual, următoarea întrebare:

Ce măsuri concrete adoptă Comisia Europeană pentru a aloca fonduri în CFM 2021-2027 pentru construcția de noi centre sociale necesare vârstnicilor, în special în țările din estul Europei?

În numele Comisiei Europene a răspuns Nicolas Schmit, comisar european pentru locuri de muncă și drepturi sociale.

În răspunsul transmis europarlamentarului Maria Grapini, Nicolas Schmit susține că, la nivelul UE, Comisia intenționează să adopte o strategie europeană privind serviciile de îngrijire în septembrie 2022. Strategia și propunerile de recomandări, ale Consiliului European, care o însoțesc privind revizuirea obiectivelor de la Barcelona și privind îngrijirea pe termen lung vor urmări să stimuleze servicii de îngrijire de calitate, abordabile ca preț și accesibile și să îmbunătățească condițiile de muncă și echilibrul dintre viața profesională și cea privată a îngrijitorilor, menționează comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale.

De asemenea, susține oficialul european, fondurile politicii de coeziune pentru perioada 2021-2027, printre altele, pot investi în dezvoltarea și îmbunătățirea sistemelor de îngrijire pe termen lung. În prezent, a mai adăugat Nicolas Schmit, Comisia negociază cu statele membre programarea alocărilor naționale, pentru a se asigura că finanțarea este orientată către prioritățile politice relevante la nivel național și regional.

Nu în ultimul rând, comisarul pentru european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, a punctat faptul că, în prezent, Comisia își pregătește răspunsul la Rezoluția Parlamentului European „Către acțiuni europene comune în domeniul îngrijirii”, care va fi transmis Parlamentului European în timp util și care va răspunde solicitărilor primite în contextul respectivei rezoluții.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.